Escaldes-Engordany

El lloguer assequible s'estalviarà el 70% de l'impost de construcció

El comú limita la bonificació a les noves promocions que es destinin a l’arrendament social, mentre que la resta n’haurà de pagar el 99%

Edificis de la parròquia.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany va modificar ahir la bonificació de l’impost de construcció. Es tracta d’una mesura tributària que l’equip de govern portava al programa electoral i que ahir es va aprovar durant la sessió comunal amb l’objectiu d’evitar preus allunyats del que es pot permetre la població. Aquest canvi implica que els habitatges que no es destinin a lloguer de preus assequibles no tindran la bonificació del 70%, com hi havia actualment, i passarà a ser de l’1%, el mínim que permet la llei. Per tant, una persona jurídica que estableixi un lloguer a qualsevol preu haurà de pagar el 99% de l’impost. La bonificació també s’aplicarà per a les construccions que es destinin per a ús propi.

“Per nosaltres és important i estem contents d’haver-lo aprovat, perquè és una de les mesures que ve una mica a lluitar contra l’especulació que estem patint durant tot aquest temps”, va explicar Rosa Gili, cònsol major d’Escaldes-Engordany, que també va afegir: “Si hem de créixer, ho fem aportant el que necessita el país, que són pisos de preu assequible”.

L’ens encara no ha concretat quin serà l’arrendament que determinarà la bonificació, ja que vol deixar un temps d’uns tres mesos per avaluar i estudiar-ho. La idea seria fixar-lo al voltant dels 780 euros entre una parella, el que seria uns 400 euros per persona, aproximadament. Tot i que encara no hi ha res tancat i s’ha d’analitzar, tal com van especificar des del govern local.

L’oposició s’hi va abstenir, al·legant que mentre la transitòria sigui ràpida no ha d’haver-hi inconvenients, però que si es demora per un període llarg i no es fa bé, creuen que pot generar “l’efecte contrari perquè al final el que estan fent és no bonificar aquells sols habitatges que van destinats a lloguer”, va comentar el conseller Gabriel Guerrero.

PRESSSUPOST RÈCORD AQUEST ANY AMB 45 MILIONS D'EUROS

El comú d’Escaldes-Engordany preveu un pressupost rècord per aquest 2024. Segons el cònsol menor, Quim Dolsa, la corporació preveu un pressupost d’uns 45 milions d’euros, una xifra més alta que la de l’any passat, que va ser al voltant dels 39 milions. Aquest increment és provocat per la finalització de grans projectes que es van posar en marxa en exercicis passats i que donaran fruits aquest any, com són l’aparcament de l’església de Sant Pere Màrtir i el del Falgueró o el projecte Caldes. Les despeses previstes són de 44 milions, però una part seran inversions d’uns 15 milions per acabar les obres. Dolsa també va explicar que si enguany no es demana cap préstec, es tancarà l’any amb un endeutament de 300.000 euros. Un aspecte que va valorar positivament. El comú també va aprovar aplicar l’IPC (4,6) a tots els impostos, excepte els de caràcter social. En els que no s’hi aplica són els d’àmbit cultural, esportiu, infància, gent gran o acció social, tal com va especificar la cònsol major, Rosa Gili. Tampoc s’aplicarà en l’impost de foc i lloc, ni en el de les taxes de l’enllumenat o serveis generals.

tracking