Andorra la Vella

El comú deixarà de cobrir la baixa laboral dels treballadors

La corporació ha pagat des del 2013 el complement en casos d’incapacitat per accident o malaltia a la feina

Els cònsols, Sergi González i Olalla Losada, en un consell de comú.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella no pagarà més el complement de baixa per incapacitat laboral per accident de treball o malaltia laboral dels treballadors. De fet, els nou funcionaris de la capital que es troben en aquesta situació ja no han rebut aquest mes l’ingrés, finançat fins ara per la corporació, que completava el 100% del salari. Els cònsols major i menor, Sergi González i Olalla Losada, van informar ahir la plantilla dels canvis en una reunió al Centre de Congressos.

Casa comuna ha assumit el complement durant 10 anys. Ho ha fet des del 2013, quan va vèncer el contracte signat amb una empresa asseguradora per oferir als treballadors la cobertura del complement de baixa a un preu rebaixat. Des d’aleshores i fins al gener d’aquest any la corporació ha pagat el complement de tots els treballadors de baixa per accident o malaltia laboral. Cap dels tres cònsols majors que han precedit González –Rosa Ferrer, Conxita Marsol i David Astrié– hi van fer res.

Per què el comú deixa de pagar aquest complement? La nova majoria va prendre la decisió al començament de mes, després de rebre el darrer informe del Tribunal de Comptes relatiu als treballs de fiscalització de la corporació corresponents a l’exercici 2022. El tribunal assenyala que el comú feia aquests pagaments sense justificar-los amb una reglamentació específica.

Els tocs d’alerta de l’òrgan fiscalitzador no són nous. Entre el 2013 i el 2021 ja havia apuntat que la pràctica del comú d’assumir el complement es feia de forma indeguda. Arran d’aquestes queixes, el 2021 el comú va eliminar l’article del reglament laboral de la corporació que servia de base normativa per continuar pagant el complement de les baixes laborals. Al seu torn, aquesta darrera mesura va comportar la nota del Tribunal de Comptes del 2022 en què s’alertava que els pagaments s’estaven fent sense una reglamentació específica.

Fonts del comú van explicar ahir que ja s’ha començat a treballar en el plec de bases d’un concurs per contractar una asseguradora que presti el servei. Alhora, van assegurar que es faran les modificacions que calgui a la normativa comunal per ajustar-la a les recomanacions del Tribunal de Comptes. Quan s’adjudiqui el concurs, els funcionaris del comú que ho vulguin podran adquirir una assegurança per cobrir els complements de baixa laboral a un preu ajustat, com havia estat la norma fins al 2013.

tracking