ANDORRA LA VELLA
El comú proposa aparcaments modulats per augmentar places
Les estructures desmuntables permetrien duplicar i, fins i tot, quadruplicar la capacitat de les zones d’estacionament
Mòduls prefabricats i desmuntables. Aquesta és la proposta més destacada del comú d’Andorra la Vella per incrementar el nombre de places als aparcaments comunals. Segons va explicar el cònsol major, Sergi González, en el consell de comú celebrat ahir, la idea és embrionària i encara s’ha de desenvolupar. Tot i això, en el pressupost per a l’exercici del 2024 ja se l’ha dotat de finançament. Les estructures, va detallar, permetrien duplicar i, fins i tot, quadruplicar el nombre de places en aparcaments com el que hi ha al terreny comunal situat just al davant de l’edifici administratiu de Govern.
El debat sobre el pressupost, sotmès a votació en el ple, va marcar la sessió. Els comptes s’enfilen a 53.888.640 euros i reserven 9,5 milions d’euros a inversió. Els projectes més destacats són la reforma de la plaça del Poble, a què es destinen 500.000 euros, el pla integral de reforma de voravies (416.000), la digitalització de la xarxa d’aigua potable (500.000), el projecte d’habitatges a preu regulat del Cedre (500.000 euros) i el programa Reviu (150.000), que finançarà els particulars perquè puguin reformar pisos per destinar-los a lloguer a preu regulat durant un període que estableixi el comú.
La minoria va celebrar que l’equip de govern hagi pres com a referència l’esborrany pressupostari preparat per la corporació anterior. Tot i això, no va estalviar crítiques als comptes. El conseller David Astrié va lamentar que només es reservi mig milió d’euros per a la remodelació de la plaça del Poble, ja que amb aquest import només es podrà finançar “un bocí” del projecte. González, per la seva part, va recordar que aquests treballs corresponen a la primera fase de reforma de l’espai. Les obres començaran aquest any i consistiran en l’enjardinament i refacció del paviment de la plaça. Les fases següents, incloent-hi la construcció d’un segon nivell i la remodelació dels carrers adjacents, s’adjudicaran en els propers exercicis.
Un altre punt de desacord entre majoria i minoria va ser el projecte de construcció d’un edifici de pisos a preu regulat al Cedre. Astrié va assenyalar que la dotació que s’hi destina no permetrà accelerar les obres. En declaracions als mitjans després del consell, el cònsol major va apuntar que ha mantingut converses amb el Govern, que podria estar disposat a invertir en el projecte.
Pel que fa a les despeses, prop del 80% del capítol correspon a personal (19,5 milions) i consum de béns corrents i serveis (19,7 milions). Aquests dos punts han augmentat el 5,87 i el 12,76% respecte de l’any passat. El que ho ha fet més, però, és el de despeses financeres, que han pujat de 415.000 a 585.000 euros. Es tracta d’un increment del 40,96%, impulsat per l’alça dels tipus d’interès.
Si es compleixen les previsions del comú, al final d’any l’endeutament se situarà en 14,5 milions d’euros. Es tracta d’una reducció de 2.250.000 euros respecte de l’estat actual del deute. La xifra se situa molt per sota del 200% de la mitjana d’ingressos dels últims tres anys, que en termes absoluts equival a uns 100 euros.
EL SOMETENT JA TÉ ORDINACIÓ PRÒPIA
El consell també va donar llum verd a l’ordinació del sometent, que regula aquest cos de voluntaris que té per objectiu donar suport i col·laborar de forma altruista amb protecció civil en cas de situacions d’emergència. Així doncs, formaran part del sometent un grup de persones residents a la parròquia d’entre 18 i 60 anys. Es buscarà la paritat entre dones i homes i se cercaran persones amb coneixents del territori de la parròquia. Alhora, es valorarà que tinguin coneixements en l’àmbit de l’enginyeria, geologia i riscos i emergències. Un cop formin part del cos, rebran una formació.