ANDORRA LA VELLA

El comú de la capital investiga les queixes de la plantilla del servei d'Higiene

Segons fonts properes al departament, els problemes s’arrosseguen des del 2021, quan va ser nomenat el cap actual

Un operari d'Higiene del comú.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou equip de govern del comú d’Andorra la Vella està decidit a solucionar els problemes de funcionament que arrossega el servei d’Higiene des del mandat anterior. Segons va poder saber el Diari, el conseller de Serveis Públics, Medi Ambient i Patrimoni Natural, Jordi Cabanes, ja s’ha reunit amb tots els treballadors. Aquesta informació permetrà determinar quines mesures cal prendre per evitar que es perpetuï el malestar intern al departament.

El servei d’Higiene de la capital pateix una manca crònica d’efectius arran de baixes i trasllats a altres parròquies que no s’han pogut cobrir, segons van denunciar a aquesta publicació fonts properes al departament. Els problemes, segons aquestes mateixes fonts, van començar la primavera del 2021, quan era cònsol major Conxita Marsol. Aleshores el cap d’àrea del servei va sol·licitar una excedència, que el comú va concedir. La persona que ocupa actualment el càrrec va substituir-la en comissió de serveis, figura jurídica que permet que un lloc de treball vacant pugui cobrir-se, en cas de necessitat urgent, per un funcionari que compleixi els requisits.

El nomenament va ser polèmic. Segons van assegurar les fonts, l’edicte convocat pel comú per cobrir la plaça estava fet a mida, ja que establia requisits molt específics que s’ajustaven gairebé punt per punt al currículum de l’aspirant, com ara que acumulava dos anys d’experiència en la treta de neu a la parròquia. El cap del servei va superar l’edicte, de què aquest mes acaba el període de prova. El comú haurà de decidir ara si cal consolidar la plaça o no.

Els problemes, sempre segons la versió que relaten aquestes fonts, van començar arran del nomenament de l’actual cap d’àrea. A partir de llavors la relació entre el cap i els subordinats va anar-se degradant progressivament, fins al punt que les discussions enceses van esdevenir constants. Les fonts atribueixen el malestar al “despotisme” de la persona que va passar a dirigir el departament. Entre altres coses, denuncien canvis sobtats i arbitraris en els torns, reducció del temps de descans per als treballadors i “males formes” a l’hora de transmetre les ordres a la plantilla.

Una part de la plantilla va enviar una carta de queixa als qui aleshores eren els cònsols, Conxita Marsol i David Astrié. Els treballadors van fer arribar la mateixa missiva al nou equip comunal sorgit de les urnes del 17 de desembre.

Aquestes fonts van afirmar que el cap va encarregar-se personalment de “castigar” tots els qui van gosar fer-li veure que estava provocant problemes al departament. Les represàlies van traduir-se, en algun cas, en acomiadaments “d’un dia per l’altre”.

EL CONFLICTE

1. QUEIXES DE TREBALLADORS DEL SERVEI

Una part dels treballadors del servei d’Higiene lamenten els problemes d’organització que pateix el departament i n’atribueixen la responsabilitat al cap.

2. UN CAP NOMENAT PER LA MAJORIA ANTERIOR

El cap actual del servei d’Higiene va ser nomenat per la majoria anterior. Encara està en fase de prova i el comú ha de decidir ara si el consolida o no.

3. COMUNICACIÓ AMB TOTA LA PLANTILLA

El conseller de Serveis Públics s’ha reunit amb la plantilla. Amb aquesta informació es prendran les mesures necessàries per evitar que es perpetuï el malestar.

tracking