Reportatge

El preu del silenci

Fonts properes al servei d'higene de la capital denuncien que es va pagar un complement de 100 euros mensuals a treballadors descontents amb la direcció per fer-los callar.

Un operari de neteja.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Diners a canvi de silenci. Aquest era l’acord tàcit. Els nou treballadors del servei d’Higiene del comú d’Andorra la Vella que van signar una carta per reclamar solucions als problemes de funcionament del departament van rebre un complement salarial “per fer-los callar”, segons denuncien al Diari fonts coneixedores dels fets. Sempre segons aquestes fonts, a part del sou la corporació va pagar als empleats un suplement de 100 euros mensuals durant mig any.

En la missiva, que també van fer arribar a l’equip comunal sorgit de les urnes del 17 de desembre passat, els treballadors demanaven que es posés solució al desordre que llasta el departament des de fa gairebé tres anys. Fins aleshores, asseguren aquestes fonts, el clima laboral era bo. Hi havia entesa entre els subordinats i la direcció, i cada empleat sabia quines eren les obligacions que havia de complir. Tothom tenia un horari fix amb els dies de vacances i de guàrdia previstos en el contracte.

Tot va canviar arran del nomenament, la primavera del 2021, del nou cap d’àrea. A partir d’aleshores la relació entre el cap i la plantilla va anar empitjorant de manera constant. El que va provocar el conflicte, assenyalen les fonts, va ser el despotisme del responsable del departament. Si abans, per exemple, un treballador tenia la certesa que havia d’estar a disposició del comú des de primera hora del matí fins al migdia, que el dissabte i el diumenge eren festius i que cada any s’han de fer dos dies de guàrdia, amb l’arribada del nou cap tot podia canviar en qualsevol moment.

Si ho considera convenient, denuncien, no té dubtes a trucar-te en hores de descans per reclamar-te que facis un servei. I si et queixes pots estar segur que t’ho farà pagar més endavant. A part d’això, les fonts asseguren que en alguns casos ha arribat a exigir disponibilitat plena cada dia de la setmana, fins al punt que hi ha treballadors que fa anys que no poden viatjar fora del país per visitar la família o fer altres encàrrecs.

El servei d’Higiene pateix una manca crònica d’efectius. El malestar va provocar baixes i trasllats a altres parròquies i departaments del comú que no s’han pogut cobrir. Els concursos per contractar més personal que la corporació ha convocat des d’aleshores no han aconseguit solucionar el problema.

La persona que ocupa actualment el càrrec de cap d’àrea va substituir el responsable anterior la primavera del 2021, quan Conxita Marsol era cònsol major, en comissió de serveis i, per tant, amb caràcter provisional. L’edicte per cobrir la plaça establia requisits que s’ajustaven gairebé punt per punt al currículum de l’aspirant, que va superar-lo. Aquest mes acaba el període de prova, pas previ abans d’accedir a la plaça. Ara el comú haurà de decidir si cal consolidar-la.

EL CONFLICTE

1 CENT EUROS MENSUALS DURANT MIG ANY

Els treballadors que van reclamar solucions als problemes de funcionament de l’àrea d’Higiene van rebre un complement de 100 euros al mes durant mig any.

2 EL PROBLEMA VA COMENÇAR FA UNS TRES ANYS

El malestar al servei d’Higiene va començar fa gairebé tres anys. La primavera del 2021 va accedir al càrrec en comissió de serveis el cap actual.

3 EL CAP, ENCARA EN PERÍODE DE PROVA

El cap de l’àrea d’Higiene encara està en període de prova. Ara el comú haurà de decidir si consolida la plaça, segons va confirmar la corporació.

tracking