INTERPARROQUIAL

Acord per millorar la capacitat de resposta en situacions de sequera

Les administracions treballaran de manera coordinada per disposar de dades actualitzades sobre la disponibilitat d’aigua

Reunió d'ahir entre el Govern i els comuns.ANA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va acordar ahir amb els set comuns impulsar un grup de treball per millorar la capacitat de resposta davant de possibles situacions d’escassetat d’aigua. A la trobada institucional, presidida pel ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, va pactar-se treballar de manera anticipada i coordinada perquè tots els actors implicats tinguin a l’abast dades actualitzades sobre la disponibilitat d’aigua, sobretot en escenaris de poques precipitacions. “Haurem de trobar l’encaix per veure com podem monitorar les nostres captacions”, va afirmar el ministre. L’executiu i les parròquies també van concloure que cal avançar en la redacció de la nova llei de l’aigua.

Casal va llançar un missatge de tranquil·litat a la població. “A 8 de març no cal fer restriccions d’aigua”, va assegurar. El mandatari va recordar, a més, que en els últims anys les corporacions comunals han fet esforços per reduir al màxim les pèrdues a les xarxes de subministrament d’aigua de boca. “Les inversions costen molts diners. L’eficiència de la xarxa és una de les principals preocupacions dels comuns. Ara caldrà analitzar quina és la disponibilitat real que tenim del recurs i com es comporten aquestes captacions”, va afegir el ministre. Per la seva part, el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, va destacar que, a la reunió, “tothom ha remarcat la seva disposició a invertir” en la xarxa.

Tot i que actualment no hi ha problemes de manca d’aigua, el ministre tambéva subratllar la importància de reduir-ne el consum de manera responsable i fer-ne un ús sostenible. És per això que Casal va anunciar que en les pròximes setmanes s’engerarà una campanya de sensibilització per promoure bons hàbits de consum. “Hem pactat impulsar una campanya de sensibilització conjunta entre els comuns i el Govern per sensibilitzar els ciutadans, fins i tot en moments d’abundància del recurs”, va remarcar el responsable de la cartera de Medi Ambient. “No és un bé infinit encara que siguem un país origen de capçalera de l’aigua”, va afirmar. L’estiu de l’any passat els comuns ja van llançar una campanya de comunicació per conscienciar de la necessitat d’estalviar.

Que Andorra no és immune als problemes d’accés als recursos hídrics va fer-se evident l’octubre del 2023, quan el comú de la Massana va haver d’aplicar restriccions al consum durant una setmana arran de la caiguda del nivell del dipòsit de Grau Roig. Prop del 80% del consum d’aigua de la parròquia prové d’aquest dipòsit.

Els experts assenyalen que la tendència de disminució de l’acumulació mitjana de neu, desgels abans d’hora i temperatures més altes incrementa el risc d’episodis d’estrès hídric. Fa unes setmanes, per exemple, el director general de Capesa, Eduard López Mirmi, va apuntar que la reducció del mantell nival podria tenir efectes greus en la disponibilitat d’aigua, ja que és una de les fonts més importants d’aquest recurs, sobretot durant els mesos de desgel.

S'ACCELERA EL PROJECTE D'INTERCONNEXIÓ DE LA CAPITAL I ESCALDES

González va informar que la setmana vinent el comú de la capital signarà un acord amb el d’Escaldes-Engordany per iniciar els estudis tècnics que hauran de permetre la interconnexió de les dues xarxes d’aigua. El cònsol major va assegurar que la situació a Andorra la Vella és bona, ja que s’han fet inversions per optimitzar la xarxa d’aigua. “L’objectiu és assolir entre el 85% i el 90% d’eficiència de les canonades”, va afirmar. D’altra banda, González va mostrar-se predisposat a compartir les dades de la xarxa d’aigua de la capital amb les de la resta de comuns que ho necessitin, i va assenyalar que els estudis de càrrega, que rebran la setmana que ve, ajudaran a conèixer millor l’estat global dels recursos hídrics. Del projecte d’interconnexió de les xarxes d’aigua d’Andorra la Vella i Escaldes fa anys que se’n parla. La proposta va ser defensada per les candidatures demòcrates de les dues parròquies en les eleccions comunals del 17 de desembre passat i el Partit Socialdemòcrata també se l’ha fet seu en diverses ocasions. Enllaçar els dos sistemes permetria garantir el subministrament en situacions d’emergència.

tracking