Andorra la Vella
El comú fa net a l'àrea d'Higiene i no consolida la plaça del cap
El cònsol major considera que els canvis en la direcció “poden ser una bona solució” als problemes de funcionament
El comú d’Andorra la Vella va notificar ahir al cap d’àrea d’Higiene que no és apte per consolidar la plaça. La corporació va comunicar-li que no continuarà al càrrec perquè considera no ha superat el període de prova, que acabava dilluns vinent.
El fins ara cap d’àrea d’Higiene tornarà a la seva plaça original –era treballador del departament d’Aigües. Per la seva part, el cap d’àrea de Gestió del pla nacional de residus i abocaments i la cap d’àrea de Gestió del medi ambient i la xarxa d’aigua assumiran a partir d’ara i de manera temporal la gestió d’Higiene, segons van informar fonts de la corporació, que no van especificar quant l’allargarà aquest període d’interinitat.
El conseller de Serveis Públics, Medi Ambient i Patrimoni Natural, Jordi Cabanes, va mantenir contactes durant el mes de gener amb tots els caps i treballadors del departament. Aquesta informació ha facilitat al comú prendre una decisió més acurada sobre el futur de l’exresponsable de l’àrea d’Higiene. El comú va detallar que l’informe de valoració conclou que de les 13 competències exigides per superar el període de prova, vuit no han estat assolides. El document ha estat signat per la cap d’àrea i el secretari general. Cal recordar que, paral·lelament, el Sindicat de Treballadors del comú d’Andorra la Vella (Sitca) encarregarà un informe sobre el clima laboral a Higiene i a Circulació a una empresa externa, segons va informar aquesta setmana en la roda de premsa de presentació de la nova etapa de l’organització.
Quins efectes tindrà el canvi de la direcció pel que fa als problemes de funcionament que arrossega l’àrea d’Higiene? “Penso que pot ser una bona solució. Ara haurem de veure com s’organitzen els nous responsables”, va afirmar ahir el cònsol major, Sergi González, en declaracions al Diari.
L’excap d’àrea d’Higiene va assumir el càrrec la primavera del 2021, quan l’aleshores responsable va sol·licitar una excedència que el comú va concedir. La persona que fins ahir ocupava la posició va substituir-la en comissió de serveis, figura prevista per la llei que facilita que un lloc de treball vacant pugui cobrir-se, en un cas de necessitat urgent, per un funcionari que compleixi certs requisits.
Per accedir al càrrec, l’excap d’Higiene va haver de superar un edicte convocat per l’anterior corporació. Les condicions, va recordar ahir el comú, posaven al mateix nivell la formació i l’experiència. L’edicte ja va ser polèmic en aquell moment per a una part dels treballadors.
El nomenament va ser rebut amb escepticisme per una part de la plantilla, ja que va considerar-lo, segons el seu parer, fet a mida per al candidat. A partir d’aleshores –sempre d’acord amb el relat dels fets que n’han fet algunes fonts amb qui aquesta publicació s’ha posat en contacte– la relació entre el cap i els subordinats va anar degradant-se de manera progressiva. Els treballadors van denunciar que l’actitud de l’exresponsable d’Higiene era despòtica, ja que decretava canvis sobtats i arbitraris en l’organització dels torns. I sovint ho feia amb males formes. Una part de la plantilla va fer arribar aleshores una carta de queixa als màxims responsables del comú. La majoria actual també va rebre la missiva. Algunes fonts van assegurar que l’excap va encarregar-se personalment de castigar tots els qui gosaven fer-li veure que estava provocant conflictes a Higiene.
Un cop va saber que la nova majoria estava estudiant el clima laboral dins l’àrea, l’excap va pressionar tots els treballadors perquè signessin una carta de suport a la seva figura. Aquests esforços han estat, finalment, inútils.