sant julià de lòria
La residència a l'hotel Pol avançarà amb l'ampliació de la UdA
El comú encarregarà un nou estudi de viabilitat del projecte perquè el que es va fer l’any passat no s’ajustava a les necessitats dels estudiants
L’obertura d’una residència universitària a l’antic hotel Pol estarà condicionada a l’ampliació de la Universitat d’Andorra (UdA). El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, va afirmar aquesta setmana en declaracions al Diari que “no tindria sentit” impulsar els pisos per a estudiants si la parròquia “continua creixent en universitats a distància”. L’acord signat l’any passat entre la propietat i el ministeri d’Educació i Ensenyament superior perquè l’antiga Fàbrica Reig aculli diversos espais de la UdA fa pensar a Cairat que ara és el moment de començar a treballar en el projecte.
El cònsol va tractar aquest dossier en una reunió recent amb el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró. En la trobada, el ministre va traslladar a Cairat la disposició del Govern a col·laborar amb la corporació laurediana per donar un nou impuls a la residència.
El comú encarregarà un estudi de viabilitat sobre el projecte. Un informe fet per una empresa externa durant el mandat anterior proposava llogar una trentena d’apartaments als estudiants per 1.700 euros mensuals. També suggeria incloure dins l’edifici pisos per a l’emancipació juvenil, que s’arrendarien per un preu d’entre 1.700 i 1.800 euros. “Tant el ministeri com el comú coincidim que l’estudi que teníem fins ara sobre la taula no s’ajustava al projecte ni a les necessitats dels estudiants”, va afirmar Cairat. Per al cònsol, és “una obvietat” que el preu del lloguer de les habitacions haurà de ser “més accessible”.
El model de residència universitària que proposa Desperta Laurèdia inclou, entre altres equipaments, apartaments per a estudiants, pisos d’emancipació per a joves i espais d’emprenedoria, en què puguin néixer i créixer empreses vinculades amb les institucions educatives presents a la parròquia. L’espai, per tant, no només hauria de donar solució a les necessitats d’allotjament dels estudiants, sinó també esdevenir amb el temps un centre de desenvolupament econòmic i innovació.
La recuperació del cèntric establiment hoteler, tancat des de fa anys, ha estat possible gràcies a un acord entre la família Cachafeiro, propietària de l’immoble, el comú de Sant Julià de Lòria i el Govern. El pacte extrajudicial, pel qual les dues institucions van passar a ser titulars de l’edifici, va posar fi al litigi per l’esllavissada de la Portalada d’agost del 2019.
Avui, el 100% de la propietat, de set plantes i uns 4.000 metres quadrats, és del comú. Cairat no va avançar quines condicions haurà de tenir la futura concessió de la residència. El cònsol vol anar per parts i no avançar-se als esdeveniments. “Primer hem de disposar dels resultats de l’estudi de viabilitat”, va afirmar.
EL PROJECTE
1. La residència i el creixement de la UdA
El projecte de residència universitària i el creixement de la Universitat d’Andorra ha d’avançar en paral·lel, afirma el cònsol major lauredià.
2. Nou estudi de viabilitat de l’equipament
El comú encarregarà un nou estudi de viabilitat sobre la residència. L’anterior preveia cobrar un lloguer de 1.700 euros mensuals als estudiants.
3. El model d’edifici del comú
El model de residència que proposa el comú inclou espais d’emprenedoria, en què puguin créixer empreses vinculades amb la universitat.