reportatge

Ordino reforça la protecció a l'Estanyó i hi prohibeix el bany

La nova ordinació d'activitats permeses al parc natural de Sorteny reforça les restriccions per garantir la conservació, entre d’altres, de l’ecosistema del llac i del gall de bosc.

Un exemplar mascle de gall de bosc.ARXIU

Creat:

Actualitzat:

L’estany de l’Estanyó és l’únic que trobem dins els límits del parc natural de la Vall de Sorteny. “El llac”, recorda el cònsol menor i responsable de la conselleria d’Agricultura i Medi Ambient d’Ordino, Eduard Betriu, “presenta un nivell d’aigua cada vegada més baix”. A més, s’hi multiplica una espècie d’alga invasora d’aigua dolça, el moc de roca, que quan prolifera en un ecosistema en redueix la biodiversitat.

Calen mesures contundents per protegir un dels entorns naturals més singulars de la parròquia d’Ordino i del país. És per això que l’ordinació que regula les activitats permeses al parc natural –aprovada recentment en consell de comú– prohibeix per primera vegada les activitats que podrien tenir un impacte més negatiu per a la conservació de l’estany i del conjunt de l’espai protegit.

Entre d’altres, l’ordinació no permet “banyar-se o realitzar tota altra activitat en medi aquàtic, que impliqui introduir-se, ja sigui dins de la làmina d’aigua o a la superfície de la mateixa, sigui amb motivació de lleure, esportiva o professional”. La normativa també prohibeix la pesca “dins de la làmina d’aigua amb botes” i deixar que la mascota es capbussi a l’estany i els rius i rierols del parc natural. Els usuaris, la roba i altres accessoris i els animals de companyia són vectors d’introducció i propagació d’algues invasores, recorda el butlletí sobre el moc de roca publicat pel ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat, consultable al web del Govern. Aquestes accions, considerades infraccions lleus, estan sancionades amb multes d’entre 50 i 150 euros. Un import que es duplica en cas de reincidència dins del termini de tres anys des que s’ha comès la darrera infracció.

Un altre dels objectius de l’ordinació és contribuir a la protecció i conservació del gall de bosc. Segons explica Betriu, durant els mesos de més fred aquesta espècie protegida redueix els moviments i es refugia en zones molt concretes del parc natural. Com que a l’hivern, quan hi ha nevada, la dieta es limita a les fulles de pi –un aliment poc nutritiu i difícil de digerir–, l’ocell pateix un dèficit de calories i qualsevol situació estressant, com ara l’atac d’un altre animal, pot matar-los.

Aquesta és la raó principal per què el comú ha prohibit l’accés amb animals de companyia a les zones on el gall de bosc passa l’hivern. Concretament, l’ordinació no permet l’esquí de travessa, l’esquí nòrdic i la caminada amb raquetes de neu a la zona de reserva 3 –és a dir, al roc del Rellotge i al pic de la Cabaneta–, al “camí d’accés al planell del Quer i tota la zona del planell fins al mirador del Grau de la Llosa, a les zones alpines del Forn i l’Estanyó (cota superior a 2.400 m) i de la Cebollera (cota superior a 2.500 m)”. Aquestes infraccions també tenen la consideració de lleus i estan sancionades amb multes d’entre 50 i 150 euros.

L’ordinació, entre altres qüestions, també modifica en algun punt la regulació de l’accés rodat al parc. D’una banda, no es permet circular per la pista amb un giny motoritzat “en el sentit del portell de la canya de la Rabassa cap al cap dels Graus fora dels horaris autoritzats”. És a dir, entre dos quarts de nou del matí i les cinc de la tarda, segons va confirmar Betriu. Aquesta mesura té com a objectiu, sobretot, millorar la convivència entre els excursionistes i els usuaris de vehicles motoritzats.

Aquesta infracció, considerada greu, està sancionada amb una multa d’entre 151 i 300 euros. La normativa també estableix multes de fins a 1.000 euros per a infraccions com ara practicar l’heliesquí, encendre foc sense autorització, destruir espècies vegetals i organitzar competicions esportives sense autorització, entre d’altres.

tracking