SANT JULIÀ DE LÒRIA
El comú confia que el Govern aporti sis milions per als pisos tutelats
Els habitatges per a la gent gran haurien d’estar disponibles de cara al 2027
El comú de Sant Julià de Lòria estima que el cost pel projecte dels pisos tutelats ascendeixi a uns 16 milions d’euros. La cònsol menor de la parròquia, Sofia Cortesao, va precisar ahir el procés del projecte i el seu finançament, indicant que dels 16 milions d’euros “ja en tenim sis provinents d’aportacions privades”. Pel que fa als deu milions restants, des del comú es considera que siguin “les administracions públiques, tant Govern com el comú, les encarregades de finançar-los”.
“És una necessitat per la crisi d’habitatge i perquè va destinada a una franja d’edat molt particular”
Tot i que ambdues parts encara es troben en fase de negociació, Sant Julià ha sol·licitat a l’executiu una contribució de sis milions d’euros i que la xifra restant sigui a càrrec del comú lauredià “segons la seva capacitat pressupostària”, va concretar la cònsol, mentre que una altra part s’espera dels bancs andorrans o bé del Banc de Desenvolupament Europeu.
En cas que el comú lauredià no compti amb la cobertura econòmica suficient, Cortesao va assenyalar que “buscarem el finançament d’on sigui necessari, perquè entenem que aquest projecte és d’interès nacional”. A banda del finançament privat, la cònsol va comentar que també s’ha obtingut la cessió de dos terrenys, “un valorat en quatre milions d’euros i l’altre en 200.000 euros, amb unes cessions de cent anys” per poder dur a terme la construcció del bloc d’edificis.
Així doncs, el comú preveu tancar el finançament, completar la constitució de la fundació i elaborar les bases del concurs per a l’adjudicació de les construccions aquest any. Per tant, s’espera que per al 2025 s’iniciïn les obres i que el resultat del projecte surti a la llum i estigui disponible per al seu ús de cara al 2027.
Pel que fa a l’aspecte arquitectònic, la cònsol ha detallat que el projecte contempla la construcció d’un complex residencial compost per tres blocs de pisos, que en total albergarà 54 apartaments de 50 metres quadrats cadascun. Aquests pisos estaran connectats entre ells per uns jardins interiors i cada habitatge estarà equipat amb sistemes motoritzats per proporcionar un acompanyament a la gent gran, “perquè puguin viure sols i alhora la família tingui la tranquil·litat que hi ha un control”.
A més, el complex inclourà un centre de dia que donarà resposta a una necessitat de la parròquia. Com va detallar la cònsol, “a hores d’ara tenim unes vuit o nou persones en la llista d’espera i aquest nou centre tindrà una capacitat per a 30 persones”. A banda d’aquest centre, la infraestructura també disposarà de restaurant, espais verds i jardins oberts al públic. Cortesao va qualificar el projecte com un “element dinamitzador de la parròquia”.
Finalment, la cònsol laurediana va voler precisar la importància d’apostar per aquest projecte, emfatitzant que “és una necessitat per combatre aquesta crisi d’habitatge i sobretot perquè va destinada a una franja d’edat molt particular i vulnerable, que és la gent gran a partir de 65 anys”. En la iniciativa hi participen la Fundació Privada Julià Reig, que hi aporta tres milions; els marmessors de Maria Duró, que n’hi posaran dos, i la Creu Roja, que a part de prestar els serveis sanitaris als futurs usuaris del bloc invertirà 300.000 euros en el projecte. Bomosa s’encarregarà de la gestió empresarial dels pisos i també hi farà una aportació econòmica per determinar.