Tribunals

El Superior tomba la demanda d'impugnació de les eleccions a Ordino

La sentència retreu a Dolsa que no ha presentat cap element que apunti a irregularitats

Enric Dolsa

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La segona instància també ha tombat la demanda d'impugnació de les eleccions comunals a Ordino interposada pels candidats i ara consellers de la minoria, Enric Dolsa i Jordina Bringué. L'acció judicial es fonamentava en presumptes irregularitats en el vot per dipòsit judicial que la sala administrativa del Tribunal Superior ha rebutjat, com prèviament havia fet la Batllia. En el recurs els demandants al·legaven que "correspon a la Fiscalia demostrar que s'ha respectat escrupulosament el protocol de guarda i custòdia dels vots judicials dels electors de la parròquia d'Ordino" però la sentència de data 13 de juny rebat aquest argument. "Aquesta al·legació desconeix el principi processal segons el qual correspon als agents la càrrega de la prova dels fets que sostenen la seva pretensió i, en conseqüència, és a ells a qui corresponia acreditar que s'havia vulnerat la integritat del vot, cosa que no s'ha produït, ni tan sols de manera indiciària".

La sentència valida el procés seguit per a la custòdia: "es va seguir un procediment que garantia la integritat i la inviolabilitat del vot durant el període en què es realitzà el vot per dipòsit judicial". I carrega contra la consistència de l'argument dels demandants que sostenia que "amb tota seguretat un total de 199 electors havien votat a la seu de la justícia en favor de la nostra candidatura". Els magistrats de la sala administrativa responen que "és evident que els recurrents es basen en una mera especulació, ja que el referit caràcter secret del sufragi impedeix afirmar amb un mínim de seriositat quants dels electors que van utilitzar el mecanisme del vot per dipòsit judicial es van decantar per una o altra de les candidatures". Tanmateix, la sala defensa que les disposicions de la Llei electoral sobre la funció que ha de tenir el batlle en el vot judicial no s'han d'interpretar com la necessitat que sempre hi hagi d'haver un jutge quan es formalitza el vot. En aquest sentit, apunta que "els batlles actuen auxiliats pel personal que tenen adscrit i allò que la Llei requereix és que el vot per dipòsit judicial es realitzi sota l'organització, supervisió i control dels batlles".

La resolució també rebat els arguments de recusació de la batlle designada en primera instància per avaluar el cas, basats en què és la dona d'un membre de la junta electoral, però si que avala la legitimitat dels recurrents per interposar la demanda, una qüestió que no havia reconegut la Batllia.

tracking