ANDORRA LA VELLA

Els comerciants demanen més zones per a vianants a Prada Ramon

Pascuet proposa que el tram de Ciutat de Consuegra que va de Callaueta a l’avinguda Riberaygua sigui d’ús prioritari per als que es desplacen a peu

Art a Prada Ramon

Art a Prada RamonFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, va mostrar-se partidària ahir en declaracions als mitjans d’ampliar els espais d’ús exclusiu per als vianants a Prada Ramon, sempre, és clar, que no tingui conseqüències negatives per a la mobilitat rodada. “Tant de bo s’avancés més. Ens agradaria que tota aquesta zona fos per als vianants”, va afirmar en la presentació de l’Art al carrer.

‘Jardí d’heura’, d’Impact Plan , i ‘Una mica d’ombra’, d’Òscar Fernàndez.

‘Jardí d’heura’, d’Impact Plan , i ‘Una mica d’ombra’, d’Òscar Fernàndez.Fernando Galindo

“Tant de bo s’avancés més. Ens agradaria que tota aquesta zona fos per als vianants”Rosa Pascuet, Ass. de Comerciants Riberaygua

Un dels primers punts del barri on Pascuet proposa d’actuar és el tram del carrer de Ciutat de Consuegra, d’uns 50 metres de longitud, que comença a l’encreuament amb els carrers Callaueta i l’Aigüeta, i acaba quan es troba amb l’avinguda Bonaventura Riberaygua. Aquest “passadís” es podria tallar completament al trànsit de vehicles o bé, si això no és possible, Pascuet proposa que esdevingui una zona en què es permeti la circulació, però amb algunes restriccions perquè sigui d’ús prioritari per als que es desplacen a peu.

L’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres ja ha traslladat la proposta al cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González. Pascuet espera que se’n pugui parlar en futures reunions, però considera que no s’ha de córrer. “Hem d’anar pas a pas. El cònsol fa poc que ha començat el mandat i té moltes demandes sobre la taula”, va recalcar.

Art al carrer Riberaygua i travesseres

Art al carrer Riberaygua i travesseresFernando Galindo

No és casualitat que la presidenta de l’entitat que agrupa els comerciants de Prada Ramon defensi l’ampliació de les zones d’ús exclusiu o prioritari per als vianants. Fem una mica de memòria. Fins a la inauguració, el 13 de juny del 2021, del nou carrer Callaueta –on la circulació de vehicles va passar a ser prohibida– el barri havia estat dominat pels cotxes i les motos. Segons va poder comprovar aleshores el Diari, la transformació urbanística, impulsada durant el darrer mandat de Conxita Marsol com a cònsol major d’Andorra la Vella, va tenir efectes ben palpables: la pacificació va atraure veïns i visitants, les terrasses dels bars i restaurants van omplir-se i van obrir nous negocis.

La conversió de Callaueta en un vial per a vianants tenia, això sí, un precedent a la capital, el de l’avinguda Meritxell, el principal eix comercial de la parròquia i del Principat. La remodelació de Meritxell és, sens dubte, un dels projectes de transformació urbanística més ambiciosos que s’han impulsat al país en l’última dècada.

ART PER TRANSFORMAR EL CARRER

El comú d’Andorra la Vella va presentar ahir al migdia el projecte Art al carrer, amb què vol atraure més visitants a Riberaygua i Travesseres gràcies a l’art. Els que passegin aquests dies per Prada Ramon podran veure fins a deu obres en vuit ubicacions del barri, creades per vuit artistes del país. “Hem volgut crear un relat coherent a través d’accions que posin en relació l’art i el carrer”, va resumir el cònsol major. La proposta neix del treball conjunt entre la corporació i l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres. La inversió que hi ha destinat el comú és d’uns 30.000 euros.

L’itinerari consta d’un total de deu obres de vuit artistes andorrans: José Manuel Ramos (Muntanya en plena ciutat), Yolanda Sanmarcos (6+1 poetes), David Segura (Ceres de vorera i Salvació), Òscar Fernández (Una mica d’ombra?), Impact Plan (Jardí reciclat d’heura), Xavi Casals (Pluja de colors), Reunió de Papaia (Revitalitzant Pac-man: Un homenatge pixelat), i Studi/mural (Pes literari i Cel de Colors).

Les obres, la majoria fixes i amb vocació de permanència, es poden veure a l’aparcament del Parc Central, al carrer Bonaventura Riberaygua, al carrer Callaueta, al carrer Ciutat de Consuegra, al carrer de la Sardana, a Maria Pla amb carrer Verge del Pilar, al passatge d’Europa i a l’avinguda Meritxell amb passatge Biscariet.
tracking