MEDI AMBIENT

Un miler d'ovelles, camí de la Massana

La transhumància del ramat des de la Seu d’Urgell es va fer ahir

Ovelles camí de La Massana

Ovelles camí de La MassanaComú de La Massana

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La transhumància dels ramats d’ovelles, el pas dels animals des dels punts d’origen fins a les muntanyes de la Massana, on s’hi estaran durant aquest estiu, va començar ahir al matí. Són vuit-centes ovelles, procedents de la Seu d’Urgell, que van entrar a territori andorrà passant per la zona d’Os de Civís. Un procés que, segons van informar, estava sent lent a causa de les altes temperatures. De fet, el ramat va passar les hores de més calor a la part baixa del serrat de l’Esmaligat, on hi havia ombra i un rierol per refrescar-se.

Les ovelles en una muntanya del Principat.

Les ovelles en una muntanya del Principat.Comú de la Massana

A la tarda van pujar a Setúria i d’allà a la zona del coll de la Botella, on s’hi estaran unes setmanes, juntament amb un ramat de tres-centes ovelles procedents de Sant Julià de Lòria. D’aquí passaran a la unitat pastoral d’Arinsal i també s’estaran uns dies a la zona del Comapedrosa, davant del refugi.

Des de fa uns anys, el comú de la Massana aposta per la presència d’ovelles, ja que netegen els prats d’una forma natural, col·laborant en la gestió forestal i arribant a punts on els caps de bestiar grossos no poden accedir.

Des de l’edat mitjana, els ramats d’ovelles, cabres i vaques transhumen. Ho fan a principi d’estiu, enfilen cap a l’alta muntanya i a final de la tardor tornen cap a la plana. D’aquesta manera esdevenen una peça cabdal de l’ecosistema: netegen sotaboscos i prevenen incendis.

tracking