RAMADERIA

Sanejament del bestiar de Canillo

La cabana bovina total de la parròquia s’eleva a uns 350 exemplars

Una ramadera a Canillo.

Una ramadera a Canillo.Xavier Pujol

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sanejament del bestiar de la cabana bovina de Canillo va tindre lloc ahir a la Solana del Forn, a Soldeu. L’acte va servir per concentrar bona part de la cabana de bestiar vacum de la parròquia i fer el reconeixement veterinari oficial de Govern comprovant l’estat de salut de cada animal. A més, també es va administrar la vacuna de IBR (herpesvirus boví).

En total, es va fer el sanejament i vacunació a uns 285 animals, que corresponen a vuit explotacions ramaderes bovines de la parròquia. Des del comú van recordar que la cabana bovina total de la parròquia de Canillo s’eleva a 350 caps de bestiar, aproximadament, una xifra que s’ha mantingut estable els darrers anys. En aquest sentit, un any més, el comú ha contractat un vaquer que s’encarrega de la cura i seguiment d’aquests animals que pasturen a la muntanya durant la temporada estiuenca.

Un ramader controlant una vaca, ahir a Canillo.

Un ramader controlant una vaca, ahir a Canillo.Xavi Pujol

Enguany el sanejament s’ha realitzat més tard, ja que prèviament es va procedir a la vacunació de la llengua blava. Durant l’acte, els ramaders i els membres del comú es van trobar per esmorzar, moment en què van aprofitar per intercanviar impressions i comentar temes vinculants.

El comú ja prepara el pas de la vacada. Aquest és un acte tradicional que simbolitza una pràctica ramadera molt antiga que es concreta en el pas pel fons de la vall del bestiar vaquí que surt de Ribaescorjada i el pla de les Pedres i es dirigeix cap a Maià i la Portella, i a Incles, on hi ha més herba.

L’acte tindrà lloc a l’altura de les Bordes d’Envalira i se celebrarà a mitjan octubre, quan baixin a la vall. Pel que fa al canvi de pastures, els animals arribaran a la vall d’Incles, on romandran en diferents zones fins a final de temporada, quan tornaran a les explotacions ramaderes per passar-hi l’hivern.

tracking