INTERPARROQUIAL
Punt final als treballs de restauració de la Farga del Madriu
El ministeri vol organitzar rutes per donar a conèixer el patrimoni
La restauració de la Farga del Madriu i els treballs arqueològics que s’han dut a terme durant els darrers anys a tocar del jaciment finalitzen aquesta setmana. La ministra de Cultura, Mònica Bonell, acompanyada d’altres autoritats, es va desplaçar ahir fins a la vall del Madriu-Perafita-Claror per tal de presentar als mitjans de comunicació els avenços de les obres, que es van iniciar ara fa quatre anys i que permetran tant a turistes com a residents “entendre què passava aquí en aquella època i com es treballava el ferro”. Bonell va afirmar que des del ministeri estan “contents i satisfets” de com han avançat les obres i va voler agrair la feina durant aquest temps de col·laboradors, de la comissió gestora de la vall, dels comuns implicats i del ministeri.
“Es podrà entendre què passava aquí en aquella època i com es treballava el ferro”
En aquest sentit, Bonell va avançar que la voluntat del ministeri és organitzar una sèrie de rutes perquè la ciutadania pugui conèixer el treball realitzat en aquesta zona, així com el patrimoni d’Andorra. “Continuarem fomentant que la gent vingui, sigui a través de visites guiades o pel seu compte. De fet, la zona està senyalitzada amb una representació del que s’ha excavat”, va comentar la ministra de Cultura.
“Continuarem fomentant que la gent vingui, sigui a través de visites guiades o pel seu compte”
També va celebrar la participació de joves en el projecte de voluntariat impulsat per la Unesco. “Hem pogut parlar amb ells. Venen de Polònia, de Taiwan... i estan contents de poder formar part d’aquesta experiència”, va afegir Bonell. De fet, segons va indicar la ministra de Cultura, tots els membres de l’excavació abandonaran el jaciment demà. “Es farà l’última visita guiada d’aquestes que hem organitzat durant l’agost. A partir d’aquí, tancarem el campament i un helicòpter vindrà a carregar i baixar tot el material”, va precisar Bonell.
Les actuacions de la quarta i darrera fase s’han centrat, pel que fa a l’arqueologia, en l’excavació del conjunt agroramader anterior a la instal·lació de la farga i que es troben al mateix indret. En aquest sentit, s’ha finalitzat l’excavació d’un gran àmbit (iniciada el 2021) que molt probablement va funcionar com un clos ramader amb un petit espai d’hàbitat, s’ha excavat una cabana que sembla estar-hi associada i s’han fet tres sondejos, dos al Pla de Paleta i un darrer a un conjunt d’estructures que es troben entre el prat i el camí. Si bé els sondejos del Prat de Paleta sembla que es relacionen amb un tancat (presumiblement ramader) que s’hauria construït en el moment de funcionament de la farga i el martinet, les altres estructures corresponen clarament a una ocupació prèvia que, a falta d’un estudi més aprofundit dels materials, se situarien entre els segles XV i XVII.
Les tasques de restauració s’han centrat en la consolidació dels dos forns de pa i de les estructures hidràuliques de la ferreria. Així mateix, s’ha restituït el tram d’arribada del canal d’alimentació de la farga i la cambra de combustió del baix forn. També s’han protegit aquells elements fràgils i que presentaven un estat de conservació delicat i s’ha arranjat una restitució dels mateixos a una cota lleugerament superior. Amb aquestes tasques, el conjunt de la farga, el martinet i els seus agençaments, així com les estructures d’hàbitat associades, han quedat completament restaurats i arranjats.