Encamp

El dolmen del Cubil es desenterrarà completament l'any vinent

El túmul va ser localitzat el 2018 amb una fotografia aèria

L'arqueòleg i responsable de la intervenció, Josep Font, i la cònsol major d'Encamp, Laura Mas, al jaciment del túmul del Cubil

L'arqueòleg i responsable de la intervenció, Josep Font, i la cònsol major d'Encamp, Laura Mas, al jaciment del túmul del CubilAgències

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els treballs d'excavació del túmul del Cubil, que es van iniciar fa poques setmanes amb l'objectiu d'excavar i deixar al descobert el dolmen que es va localitzar l'any 2018 a partir d'una fotografia aèria, s'allargaran fins a l'any vinent. Així ho ha anunciat aquest dilluns l'arqueòleg i responsable de la intervenció, Josep Font, en el marc d'una visita d'autoritats i premsa al terreny. "El primer pas de la intervenció és fer una documentació completa del sepulcre: la cambra funerària i tot el túmul, que és l'acumulació de pedres i terra que el cobreix. Com que tot estava tapat per herba, primer l'hem de delimitar, destapar-lo completament i documentar-lo" ha comentat, Font. "Els pròxims dies realitzarem fotogrametria i fotografies molt detallades per poder-ne fer un dibuix precís. Un cop tinguem la certesa que està ben documentat, l'any vinent, perquè ara ja no tenim temps, actuarem sobre la cambra funerària" ha afegit l'arqueòleg.

De fet, tot i que els resultats encara han de confirmar amb precisió l'existència del megàlit, l'arqueòleg ja s'ha aventurat a confirmar l'existència del dolmen perquè, segons ha indicat, "l'excavació està oferint una sèrie de proves científiques". En aquest sentit, Font ha detallat que, gràcies a unes proves de radiocarboni, s'ha pogut concretar que es tracta d'una estructura megalítica que data de l'any 2.200 aC aproximadament. També sabem que hi havia un jaciment prehistòric anterior a la construcció del dolmen, que data del 2.700 aC" ha explicat, Font, qui ha qualificat l'excavació de 'complexa'. "En aquest cas, la cambra funerària no està ben definida, de manera que la feina dels arqueòlegs serà més complicada, ja que haurem d'anar retirant les lloses de mica en mica" ha afegit.

Pel que fa a aquesta qüestió, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha assegurat que "avui és un dia important, perquè hem confirmat aquesta arquitectura funerària, aquest dolmen, que ens permetrà conèixer més sobre la nostra història prehistòrica".

La ruta dels orris es consolida

La visita també ha inclòs una parada a les obres de reconstrucció de l'Orri d'Emportona que, tal com ha avançat Font, consta d'una gran cabana del segle XVI amb dues habitacions, i es preveu que estigui enllestida de cara a la primavera. De fet, l'arqueòleg ha recordat que, dels vuit orris que es tenen constància al país, només s'està treballant en la reconstrucció de quatre, entre els quals destaca l'Orri de l'Estany Forcat. "Es troba just a sobre de l'estany de Pessons. Ens han aparegut restes complexes que ens han fet programar una segona fase d'actuació per a l'any vinent", ha anunciat Font, afegint que ara és el moment de potenciar el turisme per donar a conèixer aquests assentaments.

"Ens hem reunit aquí per continuar potenciant la Ruta dels Orris, per explicar aquest patrimoni natural d'alta muntanya i, a més, per mostrar com vivien els pastors en aquesta zona", ha explicat la cònsol major d'Encamp, Laura Mas, qui també ha recordat que aquesta ruta ja forma part de les activitats d'estiu, i que es pot fer tot agafant el Funicamp. "Són unes activitats que ens aporten més de 15.000 persones entre juliol i agost i que, alhora, ens permeten apropar la història, l'arqueologia i la natura als nostres turistes i residents" ha afegit, Mas, tot indicant que la corporació encampadana i el Ministeri de Cultura van destinar, entre les dues administracions, 500.000 euros al projecte de la ruta dels orris.

Per la seva banda, Bonell ha recordat que aquesta iniciativa va néixer l'any 2008 per part del comú d'Encamp, amb la voluntat de fomentar la importància dels orris a la zona. "Nosaltres ho vam ratificar amb un conveni a partir de l'any 2014 que ens ha portat molts fruits. Hi ha hagut una gran feina de patrimoni" ha celebrat, la ministra de Cultura. "El que volem fer, a través de la senyalització i dels panells informatius, és que la gent pugui interpretar les pedres que veuen al seu voltant" ha comentat, Bonell. "Les noves tecnologies ens brinden la possibilitat de reconstruir, de manera més visual, com vivien els nostres avantpassats; com treballaven a mitja i alta muntanya, com vivien aquí amb els ramats... això és el que volem potenciar nosaltres" ha afegit, tot destacant la importància de les col·laboracions entre el Ministeri de Cultura i els comuns.

D'altra banda, davant d'una pregunta formulada per la premsa sobre una publicació que afirma que el comú de Canillo pagarà prop de 175.000 euros l'any en concepte de preu just pel telecabina d'Ensisa, Mas ha assegurat que es tracta d'una "filtració incorrecta". "Les xifres no són correctes i, de fet, és una filtració que no encaixa amb el que s'ha acordat" ha afegit, la cònsol major d'Encamp, qui ha assegurat que els detalls d'aquest acord s'informaran pròximament com és degut.

tracking