SANT JULIÀ DE LÒRIA

Més de 200 caps de bestiar a la Festa de la Transhumància

Una cinquantena de persones van prendre part ahir en l’activitat tradicional que es va fer des de la cota 2.000 de Naturland fins al Port Negre

Caps de bestiar que van participar en la transhumància.

Caps de bestiar que van participar en la transhumància.COMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

Publicat per
Sant Julià de Lòria

Creat:

Actualitzat:

Sant Julià de Lòria va acollir ahir la primera Festa de la Transhumància. L’esdeveniment, però, es va iniciar el divendres al vespre amb una passejada nocturna pels carrers de Sant Julià de Lòria a càrrec de l’historiador David Mas acompanyat de l’actriu i narradora Assumpta Mercader. Unes vint persones van poder participar-hi i descobrir totes les històries i llegendes de la tradició de la transhumància.

Els actes centrals de la primera Festa de la Transhumància es van celebrar ahir a la Rabassa. El més significatiu va ser la passejada a peu des de la cota 2.000 de Naturland fins al Port Negre per acompanyar els ramaders de la parròquia amb uns 200 caps de bestiar des de Claror fins a Roca de Pimes. Hi van prendre part una cinquantena de persones.

PANELL DEL CONANGLE

Durant tota la jornada, el panell de Conangle va acollir activitats per a tota la família: una exhibició de gos d’atura, una exposició d’ovelles de la parròquia, una xerrada sobre la garantia de la biodiversitat pirinenca a través del gos de muntanya del Pirineu, parades de productors locals i les danses tradicionals de pastor a càrrec de l’Esbart Laurèdia. El moment més esperat, però, va ser el dinar popular amb carn de qualitat atorgada pel Govern que, tot i la pluja, va aplegar més de 150 persones.

El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat, va ressaltar que “la transhumància és una tradició del passat, però també del present” i que ha de tenir futur i que posa en valor el sector primari. També va anunciar que la Festa de La Transhumància tindrà continuïtat.

Entre tots els participants de la jornada, es va poder destacar, a banda de les autoritats lauredianes, la presència del ministre de Medi Ambient, Guillem Casal; la ministra de Cultura, Mònica Bonell, i la cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada.

La celebració s’emmarca en els actes del vintè aniversari de la inscripció de la vall del Madriu, Pedrafita, Claror a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO com a paisatge cultural.

tracking