Encamp

La primera fase d’actuació al Cubil finalitza amb el descobriment total del túmul

Els treballs van finalitzar el passat 11 d'octubre

Un moment de la primera fase d'actuació al Túmul del Cubil

Un moment de la primera fase d'actuació al Túmul del CubilComú d'Encamp

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La primera fase de l'actuació arqueològica al Túmul del Cubil d'Encamp, finalitzada el passat 11 d'octubre, ha permès descobrir la totalitat del túmul i efectuar la seva documentació de forma exhaustiva mitjançant fotografia i fotogrametria. Aquest fet garanteix tenir el túmul registrat en 3 dimensions i permetrà dibuixar-lo posteriorment amb detall, segons informa el comú. 

Els treballs s’han centrat en obrir una superfície global de 302 metres quadrats que ha permès poder tenir una visió del conjunt de l'estructura. Semblaria que es tracta d'un túmul de planta circular d'uns 14 metres de diàmetre i 145 metres quadrats de superfície, amb una probable cambra funerària situada en una posició central. La cambra està construïda amb lloses i blocs de pedres de gran mida i amb una planta rectangular. Aquests blocs estan esllavissats, provocant que, ara per ara, el perímetre de la cambra no quedi clarament definit.

En el perímetre exterior del túmul, per la banda sud-est i seguint l’alineació que marca aquesta possible cambra, s’identifica una estructura de planta circular però de dimensions més petites, de 3 metres de diàmetre, fet que representa una singularitat. La part central conserva restes d’un foc. Segons el coneixement estratigràfic actual, aquesta estructura seria coetània del túmul i, en aquest cas, podria tenir vincles amb actes funeraris.

L’actuació d’enguany ha finalitzat cobrint les restes del monument de forma preventiva per impedir-hi l’accés. Un cop delimitada de manera total l'estructura, es preveu que en la propera campanya d’actuació s'intervingui l'àrea de la cambra funerària central, apunta el comú. 

tracking