ENCAMP

El túmul del Cubil, descobert totalment i documentat

Els treballs permetran registrar el turó en tres dimensions

El túmul del Cubil, totalment descobert.

El túmul del Cubil, totalment descobert.COMÚ D’ENCAMP

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La primera fase de l’actuació arqueològica al túmul del Cubil d’Encamp, finalitzada el passat 11 d’octubre, ha permès descobrir la totalitat del túmul i documentar-lo de forma exhaustiva mitjançant fotografia i fotogrametria. Aquest fet garanteix tenir el túmul registrat en tres dimensions i permetrà dibuixar-lo posteriorment amb detall, segons va informar el comú d’Encamp.

Els treballs s’han centrat a obrir una superfície global de 302 metres quadrats, que ha permès poder tenir una visió del conjunt de l’estructura. Semblaria que es tracta d’un túmul de planta circular d’uns 14 metres de diàmetre i 145 metres quadrats de superfície, amb una probable cambra funerària situada en una posició central. La cambra està construïda amb lloses i blocs de pedres de gran mida i amb una planta rectangular. Aquests blocs estan esllavissats, i provoquen que, ara per ara, el perímetre de la cambra no quedi clarament definit.

En el perímetre exterior del túmul, per la banda sud-est i seguint l’alineació que marca aquesta possible cambra, s’identifica una estructura de planta circular però de dimensions més petites, de 3 metres de diàmetre, fet que representa una singularitat. La part central conserva restes d’un foc. Segons el coneixement estratigràfic actual, aquesta estructura seria coetània del túmul i, en aquest cas, podria tenir vincles amb actes funeraris.

tracking