CANILLO
Els pisos turístics superen els habitatges residencials
Menys de la meitat de les vivendes estan ocupades de manera permanent
L’efecte peu de pistes fa de Canillo una parròquia amb un pes considerable d’habitatges dedicats al turisme i de segones residències. La suma d’aquestes unitats immobiliàries, de fet, supera la xifra de les ocupades per residents censats. Les dades les han recopilat els autors de l’estudi de càrrega de la parròquia (Engitec, Ambiotec i Anthesis Lavola) per elaborar els diferents escenaris poblacionals i de necessitat de recursos. Segons les dades cadastrals, la parròquia té un total de 6.457 habitatges repartits en la dotzena de nuclis que la integren i són en primer lloc el Tarter (1.882) i, en segon, Canillo (1.626) els que concetren la majoria. L’estudi creua les dades amb la població resident i d’aquesta manera distingeix les vivendes ocupades de manera permanent de la resta per tal de calcular una part de la població estacional, la que utilitza segones residències o habitatges d’ús turístic (HUTS). Els habitatges permanents són 2.943 mentre que els puntuals serien 3.514. La base per calcular la població estacional és fixar una mitjana de 2,03 persones per cada habitatge.
Entrant més al detall, la quantitat d’HUTS declarats ascendeix a 1.210 amb un total de 6.129 llits. Canillo i Encamp (pel Pas de la Casa) són els dos territoris que capitalitzen aquest tipus d’allotjament i per això són els dos comuns que han expressat dubtes sobre la supressió de llicències que preveu la llei òmnibus a tràmit parlamentari. La informació recollida a l’estudi de càrrega identifica que són els dos grans nuclis a peu de pistes, el Tarter i Soldeu, els que en tenen més, amb 423 i 259, respectivament. Seguidament se situen Incles (180), Ransol (171) i Canillo (132).
MÉS ALLOTJAMENTS
La població estacional s’acaba de calcular amb el nombre de llits en la resta d’allotjaments de tipus turístic, que superen en unes 900 les places que sumen els HUTS. Són 50 allotjaments amb 7.042 llits, dels quals una trentena són hotels. Establiments hotelers a banda, se sumen les places d’apartaments turístics (ocupen edificis en exclusiva, no dedicats a l’ús residencial), aparthotels, cases rurals, refugis de muntanya i hostals i residències. En aquest cas Soldeu, que té una dotzena d’hotels, reuneix la major proporció de llits amb 3.142. Canillo li va al darrere amb 1.293, seguida del Tarter amb 1.009. Sumada l’oferta d’aquests allotjaments amb la d’HUTS el resultat són 13.171 places per a turistes.
Per acabar de completar el càlcul de la població flotant es pren com a referència les pernoctacions mensuals recollides pel departament d’Estadística i corresponents al 2022. Unes dades que posen de manifest el grau d’estacionalitat de l’ocupació d’aquests llits. El mes punta és el febrer amb un 71,87% i el període més fluix el maig amb un pobre 5,04%. En qualsevol cas, sobre la base d’una ocupació màxima de tots els tipus de sostre –habitual, turístic i segona residència vacacional– se n’extreu una població punta de 15.803 persones.
LES CONCLUSIONS
L’estudi contempla tres projeccions de creixement poblacional fins al 2033 comptant els censats i els estacionals per tal de calcular fins a quin punt es poden posar en tensió els recursos. Tal com publicava el Diari dilluns la conclusió és que la parròquia té marge per créixer i que seria en la projecció d’augment més alta que caldrien actuacions importants per no col·lapsar el trànsit i la xarxa d’aigües residuals.