LA MASSANA

La disponibilitat d’aigua a la Massana podria disminuir el 43% en 25 anys

La manca del recurs hídric s’agreujaria especialment en episodis de forta sequera i en èpoques de molta afluència

Interior del dipòsit d’Arinsal.

Interior del dipòsit d’Arinsal.Fernando Galindo

Publicat per
La Massana

Creat:

Actualitzat:

L’estudi de capacitats de càrrega màxima de la Massana alerta que d’aquí a 25 anys la parròquia podria disposar només de poc més de la meitat (57%) de l’aigua potable actual. L’estudi matisa que s’arribaria a aquest “límit” en anys de forta sequera, com van ser el 2007, el 2018 i el 2023. En aquest moment la Massana pot abastir-se de l’aigua potable que necessita.

La xarxa d’aigua potable pateix actualment situacions “d’estrès” en les èpoques en què augmenta la demanda d’aigua i fa temps que no hi ha hagut precipitacions. El problema afecta els nuclis d’Arinsal, Erts, Xixerella, la Massana, Escàs, l’Aldosa i Anyós.

Què pot fer el comú per alleujar l’impacte de la reducció del recurs hídric? Les propostes que fa l’estudi a la corporació poden agrupar-se en dos grups. En primer lloc, l’informe recomana “actuacions de millora programades que permetran reduir les pèrdues en la xarxa” i augmentar-ne la resiliència.

En segon lloc, i en previsió de la disminució dels cabals disponibles en el futur, l’estudi proposa promoure un “canvi en els hàbits de consum” d’aigua “i de mentalitat en matèria de medi ambient i conservació de la vegetació”, la qual està “estretament relacionada amb els nivells de pluja”. A més, considera important fer un “monitoratge” constant “dels cabals d’entrada dels dipòsits”, així com “dels cabals de sortida de Pal i de Sispony”. També recomana estudiar la possibilitat d’extreure aigua “en noves fonts potencialment aprofitables” i intensificar la “col·laboració interparroquial” en les tasques de distribució d’aigua potable. Les solucions haurien de ser compatibles, recorda l’estudi, amb la “preservació dels aqüífers i dels cabals ecològics”.

Un altre punt que destaca l’estudi de capacitats de càrrega és la necessitat de planificar les inversions en la millora de la xarxa d’aigua potable d’acord amb les previsions de creixement urbanístic, com a mínim amb una perspectiva temporal de 10 anys.

Pel que fa a la cooperació interparroquial, l’estudi recorda que la distribució d’aigua potable “pot saltar límits” entre parròquies, “generalment en el sentit altitudinal”. La Massana i Ordino, conclou, tenen diverses “opcions tècniques de connexió” a l’abast.

LES CONCLUSIONS

1. REDUCCIÓ DE LA DISPONIBILITAT D’AIGUA

D’aquí a 25 anys la parròquia podria disposar només de poc més de la meitat de l’aigua potable actual, segons l’estudi de capacitats de càrrega.

2. ELS FACTORS QUE INCREMENTARIEN L’ESTRÈS

L’augment temporal de l’afluència de persones i els períodes de sequera són els factors que incrementen més l’estrès sobre el recurs hídric.

3. LES SOLUCIONS QUE PROPOSA L’ESTUDI

L’estudi de capacitats de càrrega recomana, entre altres coses, millorar l’eficiència de la xarxa i promoure un canvi en els hàbits de consum.

MÉS

ENERGIA ELÈCTRICA

L’estudi de capacitats de càrrega màxima no identifica colls d’ampolla en les infraestructures de distribució d’energia elèctrica, com a la resta del país.

SATURACIÓ VIÀRIA

L’informe constata que la Massana pateix un problema crònic de saturació viària i recorda que el nou vial tindrà un impacte reduït en la mobilitat.

tracking