REPORTATGE
El tradicional dolç per festes de Nadal
Les festes de Nadal finalitzen aquest dilluns i no hi ha millor manera d’acabar-les que obrint els regals dels Reis d’Orient i menjant dolç. El tortell de Reis és el darrer àpat familiar que es consumeix durant aquests dies i la tradició continua ben arrelada al país, ja que les pastisseries expliquen que estan venent i rebent comandes des de fa dies.
“És un producte molt venut”, afirma el gerent de la pastisseria Youcakes by Estopiñán d’Escaldes-Engordany, Alexis Estopiñán. “Estem fent vendes pels tres canals que tenim, tant per telèfon, físicament, com per la pàgina web”, assegura el responsable de l’espai, que agrega: “Ja portem temps, quan venien a comprar el tronc de Nadal ja venien a buscar el tortell també”. Aquest establiment ofereix una gran varietat de pastissos per al dia 6 de gener, com per exemple sense lactosa, de diferents farcits, sense fruita confitada o també es pot trobar la galette des rois, unes postres típiques de territoris francòfons que es mengen el dia de reis. Tot i que l’establiment ha rebut encàrrecs i ha executat vendes de diferents tipus, el de “brioix amb fruita i nata és el que agrada més”, indica Estopiñán.
A la pastisseria De Lisi Ós, també d’Escaldes-Engordany, comenten que encara no n’estan venent perquè els cuinen pràcticament el mateix dia, però sí que “hem rebut comandes”, manifesta la dependenta de la botiga, Mar Castro López. “Des del 24 de desembre fins ara ja hem tingut reserves”, puntualitza la venedora. A partir del cap de setmana els clients ja podran anar a recollir els encàrrecs, que n’hi ha de diferents varietats, tot i que el que més demanen “és el de nata i el de crema”, especifica Castro. També vendran tortells molt concrets, atès que “aquest any una persona ens ha demanat un tortell de cafè de moca, que no havíem fet mai”, declara la pastissera.