TRADICIONS
Repartides quasi 9.000 racions d'escudella
Centenars de ciutadans han gaudit de l'àpat de Sant Antoni a Escaldes, Andorra la Vella i la Massana
Andorra la Vella ha repartit quasi 4.000 racions d'escudella, a Escaldes se n'han distribuït 2.700 racions, i a la Massana també se n'han menjat prop de 2.000, amb motiu de la festivitat de Sant Antoni.
A les cinc de la matinada han començat a treballar a la plaça Guillemó els membres de la Confraria d'escudellaires de la capital per fer bullir les olles després de preparar ahir el mondongo, la vianda i trinxar les verdures. El dinar s'ha elaborat amb 720 quilos de carn de porc, vedella i gallina, i 530 quilos de verdures i llegums, que s'han cuinat amb 1.500 litres d'aigua en deu fogaines. Els assistents a la cita de l'escudella han rebut a més pa i vi negre i tortell de Sant Antoni. Entre els assistents hi havia diverses autoritats presents, com la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell o la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol.
A Escaldes la plaça dels dos Valires ha estat l'escenari de la celebració d'aquesta tradició. Els Amics del Pont dels Escalls i la Unió Pro-Turisme han estat els encarregats de preparar el típic plat hivernal, que ha servit els assistents per combatre el fred. El conseller de cultura i promoció econòmica, Valentí Closa, s'ha mostrat satisfet per poder festejar, un any més, la tradicional festa. "Aquest any tornem a tenir el tradicional plat per acompanyar l’escudella que molta gent l’acaba guardant com a record", ha remarcat Closa, fent referència al plat commemoratiu que s'han pogut endur els assistents. El cap de Govern, Xavier Espot, no s'ha volgut perdre la cita i també ha pogut tastar l'escudella. També hi era present la ministra d'Afers Socials, Trini Marín, i els consellers comunals.
La plaça de l'església de la Massana ha aplegat centenars de persones per celebrar la festa del patró de la parròquia. Les celebracions han començat amb la tradicional missa a la capella de Sant Antoni de la Grella, que ha comptat amb la participació de la coral Sant Antoni. La preparació de l'escudella ha anat a càrrec de la Confraria de Sant Antoni, amb més d'una quinzena de cuiners i prop d'una trentena de voluntaris, que han començat a tallar les verdures i les carns a primera hora del matí. Aquest any la Massana ha elaborat escudella vegana, i la cònsol, Eva Sansa, ha remarcat la bona acceptació. “Amb aquestes opcions hem aconseguit que tothom pugui participar a la festa”, ha assegurat Sansa, apuntant que s'han repartit prop d'un centenar d'àpats vegans. Just abans de l’escudellada, mossèn Eduard Salinas ha beneït les set olles, que s’han batejat amb el nom de cada quart de la parròquia, i durant l'acte s'ha realitzat la subhasta de productes i balls a càrrec de l'esbart Valls del Nord.