INTERPARROQUIAL

El conflicte entre els arquitectes i els comuns continua enquistat

Els cònsols lamenten les dificultats per contractar professionals del país, provocades per la rigidesa d’algunes normes del Col·legi

Una grua en una obra de la Massana.

Una grua en una obra de la Massana.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El conflicte entre el Col·legi d’Arquitectes i els comuns per la contractació de professionals no residents al país ja fa més de mig any que s’allarga. I, mentre no canviïn les coses, no sembla que s’hagi de resoldre. Ho va expressar amb claredat aquesta setmana el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, en la roda de premsa posterior al consell de comú: “La voluntat tant d’Andorra la Vella com de la resta de comuns és treballar plegats. Si el Col·legi s’ha decantat per aquesta opció [impugnar els comuns per adjudicar projectes a arquitectes estrangers], s’ho han de fer mirar”.

Els comuns lamenten que algunes clàusules del codi deontològic del Col·legi d’Arquitectes dificultin la contractació de professionals locals. Una de les preocupacions principals és la norma que estableix que un arquitecte que hagi participat en la revisió d’un POUP no pot treballar en projectes a la mateixa parròquia durant els tres anys següents. Aquesta restricció, segons els comuns, desincentiva la participació dels professionals locals i ha provocat que alguns concursos quedin deserts. Davant aquesta situació, algunes corporacions han optat per contractar arquitectes estrangers per dur a terme aquestes tasques.

Per la seva part, el Col·legi acusa els comuns de manca de voluntat per contractar professionals del país. Els arquitectes argumenten que les normes deontològiques només pretenen evitar un increment irregular en la càrrega de treball, però que en cap cas prohibeixen la realització de projectes dins la mateixa parròquia on es duu a terme la revisió del pla d’urbanisme. A més, el Col·legi denuncia que quatre comuns han contractat directament arquitectes no residents i sense autorització per exercir al Principat, fet que incompleix la Llei de professions titulades.

El conflicte continua sense una resolució clara. Els comuns han expressat la seva intenció de buscar solucions, incloent-hi possibles modificacions legislatives, per superar aquest bloqueig. Per la seva banda, el COAA manté la seva postura, defensant les seves normes deontològiques i criticant les actuacions dels comuns que consideren contràries a la legislació vigent.

CRONOLOGIA

JUNY 2024

El Col·legi presenta una queixa al Govern perquè els comuns d’Ordino i la Massana havien contractat professionals radicats a l’estranger per a la revisió dels POUP.

JUNY 2024

La cònsol major de la Massana, Eva Sansa, assenyala que algunes normes deontològiques desincentiven la participació dels arquitectes locals.

OCTUBRE 2024

Els mandataris comunals expressen el seu descontentament amb el Col·legi després d’una reunió de cònsols.

NOVEMBRE 2024

El Col·legi assegura que les seves normes deontològiques no impedeixen la participació dels col·legiats en les revisions dels POUP i denuncia que quatre comuns han contractat arquitectes no residents i sense autorització.

FEBRER 2025

La capital desestima el recurs presentat pel Col·legi amb relació a un projecte encarregat a una consultoria espanyola.

tracking