ESCALDES-ENGORDANY

El comú defensa que els nous preus de les terrasses dels locals de restauració són més equitatius

La corporació apunta el greuge que establiments de l’avinguda Carlemany paguessin més que locals de la plaça Coprínceps situats a pocs metres

Una de les terrasses de la plaça Coprínceps.

Una de les terrasses de la plaça Coprínceps.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La nova zonificació del preu de les terrasses ha esvalotat restauradors de la plaça Coprínceps, que s’han assimilat a la zona més cara de les cinc en què se subdivideix la parròquia i pagaran el mateix que els de l’avinguda Carlemany (el tram per a vianants). El comú defensa la decisió –recollida a l’ordinació tributària d’aquest exercici– per un criteri d’equitat, però també pels esforços públics que s’estan fent per dinamitzar la considerada part alta. Des de la corporació van recordar que hi va haver un parell d’anys d’exoneració del preu durant la pandèmia i que després els preus no es van tocar fins al 2023 i per aplicar l’IPC. La inflació és el que s’ha sumat a les tarifes d’aquest any, però afegint la reclassificació. En el cas concret de la plaça Coprínceps, que té almenys cinc terrasses, des de la corporació es defensa que “no té sentit” que un local de l’avinguda Carlemany situat a pocs metres estigués pagant més per disposar d’un espai exterior per als clients.

L’altre argument és la feina que es fa des de la corporació per fer pujar més gent a aquesta zona, d’inversions i activitats. Un exemple que van reinvindicar és el del festival Caldes. Per això, consideren de justícia haver reorganitzat les zones, incloent-hi a la més cara la plaça Coprínceps, però també Carlemany fins al Museu Carmen Thyssen ara que també s’ha barrat la circulació rodada, i el Clot d’Emprivat. Des de la corporació van assenyalar que, almenys fins ahir al migdia, les queixes dels restauradors no han arribat directament a la corporació. Els afectats s’estan mobilitzant per expressar el seu desacord amb la mesura, que es va aprovar amb l’inici de l’any.

Les tarifes comunals se subdivideixen en cinc zones i van des dels 17,90 euros per metre quadrat de la més cara, als 6,25 de la més barata. Són tarifes mensuals a les quals s’aplica una bonificació del 30% si la tenen muntada tot l’any. La part que no és per a vianants de l’avinguda Carlemany se segueix situant en la zona 2 i, per tant, el cost d’una terrassa és de 12,80 euros. S’equipara a l’avinguda Fiter i Rossell o a carrers perpendiculars a l’eix comercial, com Ciutat de Sabadell o Sant Antoni.

QUÈ ES PAGA A CADA PARRÒQUIA?

Les ordinacions tributàries comunals corresponents a l’exercici del 2025 constaten la diversitat de preus parroquials per aquest concepte. Andorra la Vella, que té també tarifes diferenciades en funció de quatre zones, cobra entre 11,39 euros i 2,85, més una tarifa d’autorització mínima de 124 euros per a les instal·lades tot l’any –després té una tarifa diferenciada i única per a les temporals. Encamp cobra per temporada i en funció de quatre categories de vies entre 51,72 euros i 25,98. Les instal·lades els dotze mesos paguen l’equivalent a dues temporades. La Massana té una tarifa única de 3,5 euros per metre quadrat al mes. A Sant Julià hi ha preu únic però anual, de 36,6 euros per metre quadrat. A Ordino diferencien entre durada anual o temporada d’estiu i temporada d’hivern. La primera és de 18 euros per metre quadrat, la segona de 15,75 euros i la darrera, d’11 euros. Finalment, Canillo, té en compte la mida de la terrassa: si és inferior al 33% de la superfície total del local (incloent-hi l’exterior) es paguen 6,7 euros mensuals per metre quadrat. Si s’ocupa més, la tarifa s’eleva a 11,10 euros.
tracking