Reportatge de la setmana

Intimitat entre barrots

L’entrada en vigor de la modificació de la Llei del cos penitenciari comportarà que en el termini d’un any el centre d’internament de la Comella compti amb un espai de vis-a-vis per als presos.

Intimitat entre barrotsXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar la setmana passada en el marc de la festivitat de la patrona dels penitenciaris que en el termini d’un any, un cop estigui en vigor la modificació de la Llei d’aquest cos especial (actualment es troba en període de presentació d’esmenes al Consell General), el centre penitenciari de la Comella comptarà amb un espai per a les visites íntimes (vis-a-vis).

Es tracta d’una reivindicació històrica tant dels interns com dels advocats, i també dels diversos Raonadors del Ciutadà i d’organismes internacionals a la qual per fi es donarà compliment i per la qual el Govern invertirà entre 30.000 i 60.000 euros per adequar les instal·lacions del centre penitenciari de la Comella. El ministeri de Justícia incorporarà tres funcionaris de presons per poder dur a terme en condicions aquest servei que com a molt tard estarà en funcionament a final de l’any que ve, ja que el Govern preveu que la modificació de la Llei del cos penitenciari estigui aprovada abans que acabi el 2016.

El nou text incorpora un article 38 bis al ja existent referit a les comunicacions telefòniques i per via telemàtica. El nou article assenyala que els centres penitenciaris han de disposar de locals annexos adequats especialment per a les visites de familiars o parents íntims dels interns que no puguin obtenir permisos de sortida. I que aquestes visites es faran amb respecte a la intimitat dels interns, sense cap limitació, pel que fa a la forma que es desenvolupen, que les que s’hagin d’adoptar per raons de seguretat, interès de l’intern i bon ordre del centre penitenciari. Està previst per la Llei l’elaboració d’un reglament que establirà la periodicitat de les visites íntimes i els requisits de les mateixes.

“La raó principal de permetre el vis-a-vis és donar compliment a les recomanacions de diversos organismes internacionals i a les regles penitenciàries europees”, explica el ministre de Justícia, Xavier Espot. I també hi afegeix, “per donar continuïtat als esforços que estem fent per garantir els drets i la dignitat dels interns”. Espot admet que “es tracta d’una assignatura pendent de fa molt temps” i explica que la modificació de la Llei del cos “ens ha permès donar cabuda a aquesta possibilitat”. En espera de l’aprovació per part del parlament i el redactat del reglament del vis-a-vis, des del ministeri es garanteix que “aquestes visites s’han de fer amb respecte a la intimitat dels interns, però també vigilant pel bon ordre del centre penitenciari”.

Des de la direcció de la presó, Francesc Tarroch valora molt positivament la decisió del Govern i anuncia que “la tirarem endavant sense cap problema”. Recorda que es tracta d’una recomanació de les institucions europees de fa temps i que afecta sobretot els interns que fa “cert temps o bastant temps” que estan privats de llibertat.

Tarroch explica que malgrat que encara no s’ha aprovat la modificació de la llei i no s’ha posat en marxa el rellotge que marca el termini d’un any per oferir les visites íntimes, ja s’està treballant per reconduir uns espais del centre per destinar-los al vis-a-vis. “La intenció és oferir-lo abans que s’acompleixi aquest any de termini i avançar-nos a les necessitats que hi hagi”, indica.

També explica que igual que es fa actualment amb el vis-a-vis familiar (les visites sense relacions sexuals), les parelles que estiguin complint condemna a la Comella al mateix temps podran tenir contactes íntims. I com s’ho han pres els presos? “Els interns saben que s’està treballant per al vis-a-vis i estan contents”, assegura el director del centre.

Recels del sindicat

No tant content està el Sindicat Penitenciari Andorrà. “El dia que ens ho va comunicar el ministre va ser una sorpresa”, explica Sergi Teixeira, que hi afegeix que ha estat una decisió a l’estil del Govern, sense comptar amb nosaltres”. Malgrat això, admet que “tard o d’hora havia d’arribar el vis-a-vis íntim perquè a tots els països desenvolupats existeix”.

Teixeira verbalitza diversos dubtes. “Ens agradaria saber què pensa el Copríncep episcopal, ja que ells estan en contra de l’ús del preservatiu i de les mesures profilàctiques”, assenyala. També es pregunta com es podrà controlar, tenint en compte que la majoria dels interns són estrangers, que “la persona amb la qual tindrà les relacions sexuals serà la seva parella o una prostituta”. També adverteix que es pot obrir la porta a malalties de transmissió sexual i fins i tot a l’entrada d’estupefaents a la presó.

Per últim, considera “un pegat” l’anunci del ministre que la plantilla d’agents penitenciaris s’incrementarà amb sis persones, tres de les quals encarregades del vis-a-vis. “Des de fa molts anys reclamem deu agents més i ara ens donen un caramelet”, indica, i afegeix que “a més volen fer-nos assumir al trasllat dels interns. Serem un estanc, farem de tot”.

Entre els que ho celebren hi ha el Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez. “Per fi es preveu un dret que havíem demanat des de fa molt temps”, assenyala. I és que no ha estat només l’actual Raonador qui ha demanat la regulació de les visites vis-a-vis. Ja ho va fer Ricard Fiter l’any 2000 quan a l’informe de les seves actuacions del 1998 i 1999 proposava al Consell General que es fixés un sistema de visites íntimes a la Comella en indrets adequats i amb una periodicitat de deu dies. També ho va reclamar en el seu dia el desaparegut Pere Canturri quan exercia el càrrec de Raonador del Ciutadà. L’any 2007 deia que “no podem esquivar que els delinqüents [amb referència als interns de la presó] tenen necessitats sexuals] i hi afegia que “és important tant per a l’equilibri mental com per al físic pensar en la seva sexualitat i per tant s’ha de preveure el vis-a-vis”.

L’exdegana del Col·legi d’Advocats Maite Bourgeaud assumeix l’anunci com una bona notícia per als interns i també per a les seves famílies. “És un dret de l’intern, però també ho és de la seva parella”, indica, i recorda que va més enllà de ser una activitat íntima o sexual. “El vis-a-vis íntim també és un dret a l’abraçada, que et facin un petó o una carícia. Un dret del qual no tan sols es priva l’intern, sinó també, com un efecte col·lateral, la parella”, assenyala. Obrir la presó a les relacions íntimes, diu, “és una bona notícia per a la imatge del país, perquè la majoria dels països del nostre voltant preveuen aquest tipus de comunicacions”.

Afectació psicològica

“És difícil dir com pot afectar psicològicament a un intern el fet d’estar privat de mantenir relacions íntimes”, admet el president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernández. “Pot comportar un sentiment de frustració, d’angoixa i d’impotència per no poder consumar un desig que és natural”, explica, per afegir que també pot quedar afectada l’autoestima. “Depèn de la via alternativa que cadascú trobi per donar sortida a aquests impulsos naturals que la salut mental pugui quedar o no quedar afectada”, indica Fernández. “És una situació que va molt en funció de la persona i com aquesta viu la necessitat de les relacions sexuals”, recorda.

LA COMELLA TÉ 44 PRESOS

El centre d’internament de la Comella comptava dimecres passat amb 44 persones internades, cinc de les quals estaven complint penes d’arrest parcial, és a dir, que no estaven les vint-i-quatre hores del dia a la presó. Segons les dades facilitades des de la presó, de la resta d’interns 34 són homes i 5 dones. Més de la meitat dels presos, concretament 21 dels 39 que estan en règim de vint-i-quatre hores, estan a la Comella de manera provisional. Penats hi ha tretze homes i la totalitat de les dones estan internades complint una sentència ferma. L’alt nombre d’interns en règim de presó provisional és un fet que ha estat criticat regularment tant pels advocats i el Raonador del Ciutadà com per diversos organismes internacionals.

Cal destacar que no hi ha cap persona ingressada al mòdul de menors que va entrar en servei l’abril de l’any 2013. Un mòdul que ja es va estrenar sense cap intern i que es va posar en marxa per donar compliment també a les recomanacions d’organismes internacionals de separar els presos menors dels adults.

La capacitat del centre d’internament de la Comella, que també compta amb un mòdul per a l’arrest domiciliari i nocturn, és de 145 interns, vuit dels quals menors. Actualment està al 30%.

tracking