Reportatge de la setmana
Impacte 'conejo'
Javier Saviola va sobtar els aficionats del món del futbol en ‘fitxar’ per l’Enfaf Crèdit Andorrà cadet en la seva primera experiència com a tècnic. L’exjugador de Barça i Madrid explica els motius que l’han portat a entrenar al país.
Dilluns, 25 de setembre. La Federació Andorrana de Futbol convoca els mitjans a la seva seu per a la presentació de l’staff tècnic del seu equip cadet, l’Enfaf Crèdit Andorrà, que milita al grup 3 de la preferent catalana. És un fet poc habitual reunir els periodistes per anunciar els entrenadors d’un equip de base, però clarament l’ocasió s’ho mereixia. La sorpresa arriba només entrar a la sala de premsa. En una cadira, assegut i esperant que tothom arribi hi ha una cara mediàtica: Javier Saviola. El conejo. Després de mesos fent el curs d’entrenador, i en espera d’obtenir l’últim títol, el de UEFA Pro, la seva estrena en una banqueta era qüestió de setmanes. Les opcions que fos una del Principat eren altes, en haver vingut a Andorra com a lloc de residència un any abans. Potser, el motiu pel qual va ser una gran sorpresa és que escollís un equip de base, i a més, com a segon entrenador, al costat del mite del futbol andorrà, Òscar Sonejee. El davanter, que va ser al River Plate, FC Barcelona, Mònaco, Sevilla, Reial Madrid, Benfica, Màlaga, Olympiacos i Hellas Verona, a més de 43 vegades internacional amb la selecció d’Argentina, dirigint un equip cadet de la federació andorrana. En el moment que el Diari es va fer ressò de la notícia a la seva web i quan l’entitat futbolística del Principat ho va anunciar a través de les xarxes, els mitjans d’arreu del món, especialment a Espanya, on va passar bona part de la seva carrera com a jugador, i Argentina, van ressaltar la notícia, també amb to de sorpresa.
I no era per a menys, perquè Saviola va sobtar tothom amb la seva arribada a l’Enfaf Crèdit Andorrà cadet. Premsa, futbolistes i també rivals van quedar atònits. Ja des del seu primer partit va ser una constant de comentaris i peticions de fotos, fins i tot, d’àrbitres. Els primers a quedar sorpresos, però, van ser els jugadors de l’Enfaf. “No m’ho creia. No em creia que un exjugador del Barça vingués aquí a Andorra a ense-nyar-nos”, explica Èric Lechuga, del cadet de l’Enfaf. Aquest conjunt de la federació està conformat per futbolistes molt joves. De 14 i 15 anys. Fent els càlculs, és evident que ells no van poder viure plenament l’època daurada de Saviola al Barça i al Madrid. “L’Òscar ens va dir que venia Saviola i al començament no el coneixíem molt. Ens va explicar més o menys qui era, vam començar a veure vídeos seus al YouTube i vam veure quin entrenador teníem”, exposa el també membre del conjunt de la federació, Alain Bernat, que remarca que “jo no el vaig arribar a veure al Barça i el Madrid i fa molt poc que el vaig conèixer”.
Saviola té clar per què va escollir Andorra i no qualsevol altra categoria o club més potent. “Crec que en aquesta carrera el que s’ha de fer és començar de baix. El més important per a mi és acabar el curs. Ara mateix no busco ni qualitat, ni escollir un equip més gran, ni estar en un club de professionals, ni un país”, comenta. L’argentí és sempre descrit com algú molt proper. Qualsevol persona que el coneix és el primer que destaca d’ell. No va pel món amb aires de superestrella, malgrat haver-ho estat en el seu moment. Segurament aquesta humilitat és la que l’ha portat també a entrenar a l’Enfaf. “El més important és adquirir experiència i ser al costat d’una persona que ja porta un temps en tot això, com és l’Òscar. Vull començar a tenir rodatge i recorregut en el que és una carrera nova per a mi”, indica Saviola.
No obstant això, igual que qualsevol futbolista somia a jugar algun dia en un estadi de futbol ple i dedicar-se plenament a l’esport, com ell va fer en el seu moment, ara pensa a poder entrenar a primera línia del futbol mundial en un futur, per al qual de moment no es fixa una data concreta. “Sempre s’ha de mirar en el present. És complicat pensar en un futur, el pots somiar, però en el món del futbol és molt complicat”, assenyala. El seu present passa ara per “mirar pels nois, que tinguin aquesta passió pel futbol i educar-los. M’interessa la seva persona, formar gent de bé. Sé el pensament que tenen. A mi també em passava que amb 12 i 13 anys creia que arribaria a primera divisió. Però això pot no passar i han d’estar preparats que si no passa puguin escollir una altra carrera”.
Evidentment, per al conejo això és un camí de doble sentit en l’aprenentatge. Ja des del primer dia, en el seu primer desplaçament, va poder aprendre i gaudir dels nens igual que ells ho feien d’ell. “Els nois em porten grans rècords de quan jo viatjava en autobús a diferents llocs d’Argentina amb les categories inferiors del River. L’altra dia quan vaig anar a Manresa em van venir molts records, i això és molt maco. Tornar a estar a prop del que va ser la meva professió. Acabo de començar i em falten un munt de coses per saber”, exposa.
Metrallat a preguntes
“I com és això de ser dins els vestidors dels millors equips del món?”, “on vas estar més bé, al Barça o al Madrid?”, “com és jugar amb Ronaldinho i Messi?”,... Si es combina un grup de nens, d’amants al futbol, amb un ex-futbolista professional i una gran quantitat d’hores és evident que el resultat serà un sense fi de preguntes. “Volen consells contínuament. Els nois no estan acostumats. Sí que ho veuen per la televisió, però no de prop. Futbolísticament, m’encanta que em preguntin. Jo més que un tècnic, a dia d’avui el que vull és aconsellar-los i veure en quines coses poden millorar ells”, explica Saviola, que afegeix que “el que m’agrada és estar a prop d’ells, quan s’equivoquen, donar-los els meus consells, que se’ls prenguin bé i que aprenguin”.
Malgrat que Saviola s’incorpora únicament a l’equip cadet, la seva arribada a les banquetes del Principat tindrà segur un impacte a nivell general per al futbol del país. “El que m’interessa de tots els nens que estan amb mi és que en algun moment puguin donar al futbol andorrà un salt de qualitat. Seria importantíssim. El major orgull meu i de l’Òscar és treure jugadors perquè després a la selecció treguin el màxim”, assegura Saviola.
Ja no només per aquest fet inèdit que és tenir un exprofessional de primer nivell entrenant, sinó per tot el que comportarà, per als joves aquesta temporada també serà un cop de motivació. “És una gran persona que ha arribat a nosaltres i ens dona ganes per potser, en un futur, dedicar-nos al futbol”, explica Lechuga. Bernat, per la seva part, destaca que “és un orgull tenir un entrenador que té tanta experiència com a jugador. Des que ens ho van dir ens va fer molta il·lusió”.
No se sap si Saviola acabarà entrenant a un equip de la Premier League, de la Ligue1, de La Liga o de qualsevol que jugui a la Champions League. És molt jove (35 anys) i té temps de sobres per endavant per aprendre i marcar el camí que vol seguir en aquesta nova faceta per a ell. Els grans entrenadors d’ara, com Pep Guardiola i Luis Enrique Martínez al Barça B, entre molts altres, van començar per baix, per les categories inferiors, i han anat progressant fins a ser el que són ara, totes unes eminències mundials de les banquetes. I si arriba a passar, que el conejo acabi entrenant algun dia a un equip de primera línia del futbol europeu, sempre quedarà en la història, i especialment en la memòria d’aquest grup de jugadors, que va començar i aprendre a l’Enfaf Crèdit Andorrà cadet.