Reportatge de la setmana
Territori BTT
Durant els últims anys Andorra s’ha convertit en una de les destinacions més importants per practicar bicicleta de muntanya, gràcies a l’ajuda dels grans esdeveniments que es fan al país.
Andorra torna a ser aquesta setmana la capital mundial de la bicicleta de muntanya amb la disputa a Vallnord-Pal Arinsal de la Copa del Món de BTT de l’UCI. La d’enguany és la sisena ocasió en què una cita del calendari mundial s’atura al Principat des que ho va fer el 2008 per primera vegada. A aquestes sis Copes del Món s’hi han de sumar els dos Mundials que ha acollit Vallnord, a més de les diverses edicions del Mundial Master que també s’han celebrat al país. Unes competicions d’elit que han ajudat que la BTT es consolidi com una de les activitats clau al país durant la temporada d’estiu.
A l’actual edició de la Copa del Món, que finalitza aquesta tarda, hi hauran participat 552 corredors de 111 equips i 39 nacionalitats. A aquestes xifres s’hi han de sumar els 900 acompanyants que mouen els participants, o els 170 mitjans que estaven acreditats per seguir l’evolució de la prova durant aquesta setmana. I més enllà dels participants esportius, s’hi ha d’afegir el públic que es desplaça al país per gaudir de la prova. L’any passat van ser 60.000 espectadors els que van gaudir en directe de la prova, i la previsió per a l’edició del 2018 és similar.
Un esdeveniment com aquest genera un retorn important al país, tal com admet Albert Balcells, director de cursa de la Copa del Món i responsable de l’empresa Ocisport, que assegura que “la Copa del Món té un impacte intern molt important, el retorn econòmic multiplica per molt la inversió pública i això demostra que és un encert portar-lo al país”. A més, Balcells afegeix que “és una gran campanya per a Andorra amb el retorn indirecte i posicionament que es genera, tant de Vallnord com del Principat, i que els situa com un dels destins més importants arreu del món dintre del turisme relacionat amb la bicicleta de muntanya”.
Els últims anys la Copa del Món no ha vingut sola i també se celebrava a Vallnord el Mundial Master, competició dedicada als corredors a partir de 30 anys que no disputen les curses d’elit. L’any passat va fer-se abans de la Copa del Món de BTT, mentre que aquest any es farà posteriorment, concretament entre demà i dimecres, en un Mundial Master que enguany tindrà més de 700 ciclistes inscrits. Segons Albert Balcells, el Mundial Master “és la cirereta, ja que aconseguim allargar els dies d’ocupació perquè superarem els 700 inscrits”. A més, remarca que “aquest és un ciclista que també aconstuma a venir amb la família a gaudir de llargs dies de competició, i això fa que hi hagi un plus de pernoctacions que ajuda a sumar en aquesta Copa del Món”.
Els grans esdeveniments relacionats amb la bicicleta de muntanya també ajuden el sector turístic del país, ja que tal com va declarar el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, “amb actes com la Copa del Món o altres esdeveniments que fem a Andorra aquest mes estem a punt d’aconseguir igualar el nombre de turistes que venen al juliol amb els que ho fan a l’agost, i això és mèrit de tothom”.
Més enllà de la Copa del món
La Copa del Món de BTT de Vallnord-Pal Arinsal és el gran esdeveniment pel que fa a la bicicleta de muntanya al país, però ni de bon tros és l’únic, ja que Andorra s’ha convertit en una referència per organitzar curses. La propera setmana n’arriba una de nova, la Gran Fondo Andorra MTB, hereva dels Andorra Outdoor Games que aglutinaven tres modalitats esportives com el triatló, les curses de muntanya i la bicicleta de muntanya. Veient que la participació sota l’anterior format estava estancada, des de l’organització (l’empresa Win Sports) van decidir apostar per la BTT i deixar l’anterior esdeveniment només en una marxa cicloturista de bicicleta de muntanya. El director general de Win Sports, Mauro Llorens, va justificar aquesta decisió tot afirmant que “el ciclisme de muntanya guanya adeptes i Andorra és un escenari perfecte per practicar-lo”, i sembla que de moment el temps els està donant la raó, ja que gairebé un mes abans es van esgotar les 1.400 inscripcions que hi havia disponibles per a les dues curses que tindrà la prova, una de 50 i una de 90 quilòmetres, totes dues amb sortida i arribada a la cota 2.000 de Naturlandia. A més dels 1.400 participants, s’espera un mínim d’un acompanyat per inscrit, per tant s’espera arribar a gairebé 3.000 persones amb aquesta prova, i per fer-ho, des de l’organització també es preparen algunes activitats per afavorir l’arribada d’acompanyants, com una arrossada en acabar la prova o entrades gratuïtes per als nens a Naturlandia i 2x1 per a persones adultes.
Però més enllà d’esdeveniments de gran format, al país també s’aposta per d’altres amb un format més reduït però que comporten l’arribada de turistes i visitants al país, com poden ser la Maxi Avalanche, el RAW MTB Challenge, el Grils Bike Weekend, l’Enduro FOX Challenge, la Copa Catalana de BTT o fins i tot la Kids Rider Challenge, una prova reservada per a joves de 2 a 5 anys. Fins i tot el març passat a Grau Roig es va celebrar un esdeveniment pioner com l’Snowbike Grandvalira, una cursa de bicicletes de muntanya però en plena temporada d’hivern i amb les bicis rodant sobre la neu com a protagonistes.
L’elit engresca els amateurs
La BTT no acaba en els professionals, però sense cap mena de dubte és una ajuda important per arrossegar els visitants. Des que Andorra acull amb regularitat els millors riders de l’univers, ja sigui amb la Copa del Món, el Mundial o el Mundial Master, els practicants anònims que decideixen venir a recórrer els mateixos traçats en què participen els seus ídols ha anat pujant any rere any. Per exemple, el 2017 més de 120.000 persones van visitar Vallnord-Pal Arinsal durant la temporada d’estiu, i una gran majoria ho va fer al bike park, una xifra considerable i que any rere any ha anat augmentant, ja que, per exemple, el 2015 l’afluència de visitants va ser d’uns 100.000, que suposa uns increment de gairebé el 30% en els últims quatre anys. El bike park de la Massana es va inaugurar fa 13 anys i des de llavors no han deixat de realitzar-s’hi millores per tal d’anar evolucionant i aconseguint atreure més visitants. Actualment compta amb més d’una quarantena de quilòmetres, majoritàriament de descens, amb un desnivell superior als 1.000 metres, i dintre de les instal·lacions de Vallnord hi ha 29 circuits disponibles de diversos nivells.
Satisfacció al sector turístic
En definitiva, des de sectors relacionats amb el turisme celebren com està augmentant la presència de la bicicleta de muntanya al país, tant en grans esdeveniments com amb la presència de particulars que venen al país a gaudir de la BTT. En aquest sentit, el conseller de Turisme, Comerç i Dinamització massanenc, Sergi Balielles, destaca que “la bicicleta ens ha donat molt a la Massana perquè ens ha ajudat a posicionar-nos i a sortir al mapa”, i afegeix que “la BTT ens fa augmentar la desestacionalització de l’entrada de turisme amb la bicicleta de muntanya a l’estiu”.
Sobre les grans cites, Balielles assegura que “aquests esdeveniments són una cosa molt potent i et posicionen”, i hi afegeix que “tothom recorda Andorra, les institucions fan bé la feina, els voluntaris també, i pel que fa a l’estructura organitzativa estem molt ben preparats per donar un servei molt bo”.
Des dels hotels també destaquen l’evolució del turisme relacionat amb la BTT, i José Abadía, de l’Hotel Màgic la Massana, explica que “el creixement del bike park s’ha notat molt, especialment els mesos de juliol i agost, i fins i tot fins a mitjan setembre”, i agrega que “a això hi hauríem d’afegir altres esdeveniments puntuals quant al ciclisme de carretera com la Volta als Ports, però sobretot ho hem notat en tot el tema de la bicicleta de muntanya”. Per últim, José Abadía conclou que “aquest tipus de turisme va a més a poc a poc cada estiu i estem substituint el turista de cap de setmana de compres o excursionista pel de bicicleta de mutanya”.
Per últim, en el sector de botigues especialitzades també destaquen l’augment de visitants. Elsa Rigau, comercial de Pic Negre, comenta que “aquests dies amb la Copa del Món baixa la nostra principal activitat, que és el lloguer de bicicletes, perquè el bike park està tancat”, però matisa que “tenim un increment notable en tots aquells professionals que venen al nostre taller perquè els arreglem les bicicletes o els donem un cop de mà per posar-les a punt”. Rigau acaba assegurant que “des del 2008 ha anat pujant la participació i els clients, ja que cada cop més visitants ens demanen per aquest tipus de pràctica d’esport de bicicleta”.
EL 'BIKE PARK' DE SOLDEU, L'ALTRA CARA DE LA MONEDA
El bike park de Soldeu tanca les seves portes definitivament, tal com va anunciar el director general de Grandvalira Ensisa, David Hidalgo, fa unes setmanes durant la presentació de la temporada d’estiu. El motiu del tancament de cara a aquesta temporada són les obres de la plataforma esquiable de Soldeu, que impossibilitaran l’activitat al bike park durant aquest estiu. A més, de cara al 2019 no es reprendrà l’activitat, ja que com va assegurar Hidalgo, “es tracta d’una decisió presa per apostar per altres conceptes perquè veiem que aquesta activitat té un client molt específic i el mercat no creix en aquest segment”. Tot i això, Grandvalira Bike Park Soldeu i Vallnord Bike Park la Massana van arribar a un acord perquè els posseïdors d’un forfet de temporada de Soldeu puguin gaudir d’un preu especial a Vallnord, ja que “ens interessa que qui no pugui anar al nostre bike park ho faci a Andorra i en aquest cas a la Massana”, va indicar Hidalgo. El Grandvalira Bike Park Soldeu va inaugurar-se fa més de 15 anys i actualment comptava amb una quinzena de recorreguts de les modalitats de descens, cross-country, freeride, enduro i ral·li, i durant els últims anys estava acollint unes 4.000 persones durant la temporada d’estiu.