Reportatge de la setmana
Més enllà de l'esport
Els tornejos i campus esportius en categories de formació porten al país un gran nombre de professionals, esportistes i familiars, que tenen un impacte notable en els transports i l’ocupació hotelera.
El paper d’Andorra com a territori d’acollida de tornejos, campus i competicions esportives de primer nivell per a totes les edats ve de lluny. És innegable que el Principat és un indret propici per a la pràctica de qualsevol disciplina i que, a nivell d’instal·lacions, té capacitat més que suficient per encabir gairebé qualsevol activitat que es pugui plantejar. Pel que fa a les categories de base, les competicions de bàsquet, futbol i esquí, entre d’altres, se succeeixen any rere any i són les que més esportistes porten al país. L’arribada de tots ells, però, té una repercussió que va més enllà de l’esport. Estiu i hivern, l’ocupació hotelera i el sector dels transports són dos dels actors que més impacte reben de la mà de competicions com el TIM Andorra, en bàsquet i voleibol, el tradicional Trofeu Borrufa, en esquí alpí, el MIC Football 7, o el Nike Camp, aquest últim centrat en la formació i el desenvolupament de joves esportistes que practiquin futbol, bàsquet o futbol sala.
EL BORRUFA DOMINA L’HIVERN
A nivell d’esports individuals, no hi ha cap competició per a esportistes de base que mogui i reclami més infraestructura que el Trofeu Borrufa. Es tracta d’un esdeveniment que fa ni més ni menys que vint-i-set anys que se celebra i que, a l’última edició, va fer arribar al Principat trenta-sis equips, de vint-i-set països diferents. Això significa que entre esquiadors i tècnics, es van desplaçar pràcticament 300 persones: 209 atletes i entre vuitanta i noranta entrenadors i entrenadores.
La immensa majoria es van allotjar des del dijous 27 de gener fins al diumenge 31 del mateix mes d’aquest 2019 i tots ho van fer a la parròquia d’Ordino. Segons dades de la Unió Hotelera d’Andorra, es va registrar una ocupació lleugerament per sota del 80%, que va contribuir que la mitjana general del país durant aquells dies superés el 86%. En termes organitzatius, els costos de les pernoctacions dels esportistes i tècnics directament implicats en el Borrufa 2019 van significar 60.000 euros, segons dades facilitades per l’organització. Si a aquestes xifres, hi afegim el pressupost designat al transport i a les dietes per a tots ells, la xifra s’eleva fins als 100.000 euros.
Pel que fa a l’arribada dels equips, l’organització posa a disposició de tots ells fins a tres tipus de servei: els dos primers són dues línies d’autobús que els duen de Barcelona a Andorra o des de Tolosa fins a Andorra, en funció de la seva procedència. Un cop instal·lats, durant els dies de competició se’ls dona un servei intern que els condueix des de l’hotel on s’allotgin fins a Arcalís
-estació on es realitza la prova- i d’Arcalís als respectius hotels.
Cal destacar que en aquests valors no es poden comptar els familiars i alguns tècnics acompanyants, ja que en molts casos s’allotgen pel seu compte i, tot i que ho fan a la mateixa parròquia, tant els costos dels desplaçaments, com les pernoctacions i les dietes són al seu càrrec, i per tant, només afecten els pressupostos anteriorment esmentats. L’organització no computa aquests tipus de casos.
Carles Visa, actual gerent de la Federació Andorrana d’Esquí i responsable del surf de neu i l’equí estil lliure, explica que “aquest tipus de competicions solen ser les més importants que hi ha, n’hi ha quinze a nivell internacional”. Visa afegeix que “per a l’esquí andorrà és molt bo, ens situa al mapa i per als nostres esportistes també: poden veure la realitat que hi ha i això és bàsic. Coneixen altres estacions i esportistes de l’edat, que els va molt bé per formar-se”.
A l’edició del Borrufa d’aquest curs, va tornar a participar-hi Itàlia i el Kazakhstan ho va fer per primera vegada.
TRADICIÓ DELS ESPORTS D’EQUIP
En esports d’equip, la primavera arrenca amb una competició que ja és una tradició al Principat. El TIM Andorra es disputa en bàsquet i voleibol i acull jugadors i jugadores que van des de la categoria premini fins a cadet -dels vuit als setze anys- en el cas del bàsquet, i del minivòlei a sènior en el cas del voleibol. Tenint en compte que enguany només s’ha disputat una de les dues fases de la prova basquetbolística -del 26 al 28 d’abril- i que la propera es disputa del 24 al 26 de maig, les dades que facilita l’organització contemplen també les competicions del 2018. En el cas del voleibol, l’edició d’aquesta temporada se celebra el cap de setmana dels dies 28 al 30 de juny.
Pel que fa al nombre d’equips, fins a 300 arriben de fora d’Andorra, fet que significa que pernocten 4.200 persones entre esportistes i tècnics i un total de 510 pares i mares -aquests últims són els que controla l’organització, ja que n’hi ha que ho busquen per compte propi-.
L’estimació del cost total és de 385.000 euros, tal com xifren des de TIM Andorra. A més, cal destacar que es posen a disposició dels participants 20 autocars, que els porten i els tornen als seus llocs d’origen, i 24 busos més que cobreixen els desplaçaments interns mentre són al país. L’organització compta destinar-hi 75.000 euros aquesta temporada, que afegits als 325.000 que s’acumulen de les onze edicions anteriors, suposen un total de 400.000 euros només en transport. En aquest cas, el TIM Andorra treballa aquest servei a través del Grup Montmantell.
En termes d’ocupació, les gairebé 5.000 persones desplaçades al Principat i controlades pels organitzadors es reparteixen per totes les parròquies i només tenint en compte les dades d’aquest any, l’ocupació general va ser superior al 71% els dies 26 i 27 d’abril. Pel que fa a l’exercici anterior, el punt àlgid en aquest sentit el trobem el dia 28 d’abril de 2018 amb més d’un 83%. La jornada més fluixa entre el 27 i el 30 d’abril de l’any passat va ser precisament aquesta última, lleugerament per sobre del 50%. En aquest aspecte, cal remarcar que molts dels equips només pernoctaven fins al dia 29 i en acabar la competició, marxaven.
El TIM Andorra compta per aquesta temporada amb la col·laboració d’Andorra Telecom com a patrocinador. La participació de l’empresa es valora en 6.000 euros i és de caràcter tècnic. En aquesta línia, Manel Casas, director de l’esdeveniment, reclama que “voldria més col·laboració per part de tothom, ens costa molt fer entrar patrocinadors”. Una dada de la qual, sens dubte, pot presumir és que amb l’edició d’aquest 2019, s’arribarà al quart de milió de pernoctacions des que se celebra el torneig. “No hi ha més esdeveniments de base que posin tanta infraestructura com nosaltres”, destaca Casas. Per concloure la seva valoració, el director vol deixar constància que, tot i no ser el mateix que el dels transports i les pernoctacions, “els pavellons de les escoles també tenen uns costos que van al país. A més, nosaltres som una empresa andorrana i paguem els nostres impostos”.
L’Hotel Roc Blanc és el centre neuràlgic de la competició, però també s’ocupen el Tulip Delfos, el Màgic Andorra, el Fènix o l’Arthotel, entre molts d’altres, durant els dies que dura el TIM.
FUTBOL MUNDIAL I FORMACIÓ
El MIC Football 7 és una de les competicions internacionals més mediàtiques i de més renom d’aquest esport en categories de base, i el Principat n’és un dels nuclis durs. Des de l’any 2011, segons les dades que té registrades l’organització, ha portat a Andorra un total de 600 conjunts, compresos entre les edats prebenjamí i aleví de primer any
-nens i nenes d’entre sis i deu anys-.
Un altre aparador per a joves esportistes que volen seguir creixent és el Nike Camp, que reuneix el futbol, el futbol sala i el bàsquet i també se celebra al país. Les dates de l’activitat enguany inclouen els dies compresos entre el 30 de juny i el 6 de juliol, dividint el futbol en dos torns i el bàsquet i el futbol sala en dos més. Les dades històriques mostren que també requereixen una infraestructura potent. Des de l’any 2007, un total de 9.457 esportistes han arribat a Andorra. A aquests, cal afegir-los els professionals que se’n fan càrrec des de l’organització, xifrats en 883.
En qüestió de pernoctacions, l’any que més se’n van registrar va ser el 2010. Durant aquell estiu, el Nike Camp va significar un total de 7.952 pernoctacions al Principat. En termes generals, des del 2007 el campus n’ha acumulat 68.104.
Pel que fa a la mobilitat, en aquest cas l’empresa encarregada és la línia de Bus Hispano-Andorrana, que ha aportat un total de 4.137 trasllats interns.
El MIC Football, de la seva banda, és una de les competicions que més equips del Principat reuneixen any rere any. Des del 2011, el nombre de futbolistes andorrans que hi ha pres part ha estat superior als 120, i va tocar sostre el 2016, amb fins a 259. Des que se’n tenen dades, 1.034 esportistes nacionals han competit en aquest esdeveniment. Aquest fet es tradueix en 71 equips compresos entre les categories prebenjamina i els dos anys de benjamina -nens i nenes amb edats situades entre els sis i els nou anys-. A més, el MIC ha comptat al llarg dels anys amb la participació de la immensa majoria de clubs andorrans.