Vitamines contra l'ull sec
La síndrome de l’ull sec és una patologia habitual a Andorra.
La síndrome de l’ull sec és una patologia habitual a Andorra. Apareix quan els ulls no produeixen suficient llàgrima o si aquesta s’evapora ràpidament. La majoria de les persones que pateixen de sequedat ocular miren de tractar-s’ho. Però, s’hi pot fer alguna cosa més? Hi ha la possibilitat de prendre vitamines que puguin ajudar en la prevenció o en la lluita contra la síndrome? Encara que existeixen vincles entre vitamines, minerals i salut ocular, encara queden molts dubtes per resoldre i fa faltar investigar més. Alguns estudis han trobat que en certs aliments hi ha vitamines que poden ajudar a prevenir o a pal·liar certes patologies oculars: en el cas de la DMAE (degeneració macular associada a l’edat), s’ha demostrat que els aliments que contenen vitamina A, C i E –així com el zinc– poden ajudar en la seva prevenció. D’altra banda, se sap que la tiamina (vitamina B1) protegeix de l’aparició de les cataractes. En el cas de l’ull sec, l’evidència no és tan clara encara que hi ha certes vitamines que poden ajudar a pal·liar els seus efectes. Es tracta de la vitamina A i de la vitamina D. En el cas de la A, s’ha de saber que l’ull sec està estretament lligat a la deficiència d’aquesta vitamina. Aquesta carència sol estar causada per la no ingesta d’aliments i per això té més incidència en països pobres. Patir problemes a l’intestí també pot causar aquesta deficiència, ja que aquest òrgan no absorbirà bé els nutrients dels aliments. D’altra banda, estudis recents han demostrat que no consumir prou vitamina D pot provocar ull sec, ja que desenvolupa un paper protector en el desenvolupament de la sequedat. Aquesta vitamina millora els factors vinculats a la pel·lícula lacrimal. A més, pot reduir la inflamació de la superfície ocular, reduir el malestar i la fatiga ocular i prevenir l’enrogiment, la visió borrosa i la sensibilitat a la llum. Al contrari de la vitamina A, excedir-se en la dosi de D no presenta efectes secundaris. Finalment, els àcids grassos omega 3 poden ser beneficiosos per al tractament de l’ull sec. Així es desprèn d’estudis americans i es pot recomanar el consum de seitons, arengades, verat, salmó, sardines, tonyina i fruits secs. En aquest cas també s’ha de controlar la quantitat d’omega 3 ingerida. Un excés pot tenir conseqüències en persones diabètiques o amb hipoglucèmia, podent provocar la patologia ocular retinopatia diabètica.
COMPTE AMB LA VITAMINA A
Existeixen col·liris de vitamina A molt útils per lluitar contra l’ull sec. Però cal vigilar, ja que aquesta vitamina pot tenir efectes contraris a la salut. Per això es recomana consultar un professional de la visió. Un excés de vitamina A pot provocar visió borrosa, acceleració de la pèrdua de visió, degeneració de la retina en persones amb la malaltia d’Stargardt o distròfia de cons i bastons.