Malauradament, el càncer de pell és dels que tenen més incidència en l’ésser humà. El sol està present durant la major part de l’any i per això aconsellem aplicar el protector solar diàriament. Malgrat que a la platja i a la muntanya l’exposició solar és molt intensa, el sol del carrer és suficient per a provocar, a la llarga, un càncer cutani. A continuació us donem alguns consells per a aquest estiu:
–Minimitzar l’exposició solar en hores de major radiació, entre les 12 i les 17 h, ja que és quan el sol està més a prop de l’atmosfera terrestre. Quan l’ombra és més llarga que l’alçada cal evitar l’exposició.
–Utilitzar sempre protecció solar física, com la roba sintètica, una gorra i ulleres de sol.
–Aplicar protector solar 50 FPS, 30 minuts abans de l’exposició solar, i renovar-lo cada 2 hores i després de cada bany (o de suar intensament). Aplicar de forma homogènia a les àrees exposades.
–Evitar el sol vacacional, és a dir, exposar la nostra pell al sol només a l’estiu. Intentar, durant tot l’any, prendre el sol uns 10 minuts mínim.
–Evitar l’exposició a fonts artificials de radiació ultraviolada (cabines de bronzejat), que acceleren l’envelliment precoç de la pell i augmenten el risc de càncer de pell.
–Efectuar una revisió cutània amb un professional una vegada a l’any com a mínim, i consultar sempre que s’observin canvis en una lesió existent o bé davant d’una nova lesió.
La pell té memòria
És important tenir en compte que la pell té memòria. L’exposició solar a la vida de qualsevol persona inclou des de la infància fins a la vellesa, sumant el sol que agafem al carrer i el que prenem a la platja i/o a la muntanya.