món animal

Tres animals amb més de dos ulls

Hi ha animals que són (quasi) cecs, uns altres que tenen una súper visió i altres que tenen més de dos ulls

Tres animals amb més de dos ulls

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Al nostre planeta hi ha animals que tenen unes característiques visuals que sorprenen molt: n’hi ha que són (quasi) cecs, uns altres que tenen una súper visió i altres que tenen més de dos ulls.

És el cas de les mosques. Aquest petit animal tan empipador té uns ulls molt especials. A més de ser molt grans, ocupen una gran part del seu cap. Al seu interior tenen milers de lents individuals similars a petits telescòpics que apunten en totes les direccions però formen una única imatge. Per aquest motiu el seu camp visual no té punts cecs. Això també li permet veure el més mínim moviment en un radi de 360 graus, i per tant, ajuda que sigui tan difícil de caçar-la. Curiosament la mosca procura tenir sempre els ulls nets i per aquest motiu se la pot veure netejant-se’ls amb les potes davanteres.

Les aranyes poden tenir dos, quatre o sis ulls, depenent de la seva raça encara que la majoria en tenen vuit. Moltes d’elles són pràcticament cegues. En el cas de les aranyes no s’hauria de parlar d’ulls, sinó d’ocels, petits fotoreceptors presents en aquest tipus d’insectes. Els ocels situats a la part frontal del cap d’una aranya són els responsables de la captació de la llum. Els altres ajuden a captar aquesta llum i formar ombres. La majoria de les aranyes en tenir una visió pobre, utilitzen el tacte i l’olfacte per a caçar i protegir-se.

D’altra banda, les abelles tenen cinc ulls, tres al davant i dos als laterals compostos per ommatidis. Segons el tipus d’abella, el nombre d’ommatidis variarà. Així doncs l’abella reina al tenir menys vida social no té la mateixa quantitat que una abella obrera (400 contra 7.000), que l’hi serveixen, a aquestes últimes, per localitzar flors, comunicar-se o saber tornar al rusc. L’abellot en té tretze mil, ja que necessita distingir bé l’abella reina de les altres.

Els altres tres ulls es troben a la part superior del cap i són per mesurar la intensitat de la llum així com és un instrument de mesura per construir les cel·les.

Encara que aquestes qualitats visuals sorprenguin molt, cal tenir present que, tot i la quantitat d’ulls, una abella no té la capacitat de distingir el color vermell i el veu com negre. En canvi és capaç de veure la llum ultraviolada.

Els 24 ulls de les meduses

La medusa és un altre animal molt curiós doncs no té ni cervell ni sistema nerviós però si 24 ulls, situats entorn del seu cos. En el cas de la cubomedusa, té dos ulls que li permeten veure en color (que li serveixen per detectar la llum/foscor per poder navegar) dos per detectar formes i la resta, estan repartits pel seu cos, seguint una forma de cinturó. Els ulls que estan situats en cada extrem del seu cos (que podríem denominar cap i en la part inferior) li permeten tenir una visió de quasi 360º graus de l’entorn submarí.

tracking