Timbal de calçots amb formatge de cabra
Amaro Batista, xef de la Borda Eulari explica com elaborar un timbal de calçots
Arriba la temporada dels calçots i la gran majoria de restaurants ja ho tenen tot preparat per posar a taula un plat senzill, lleuger i que mai defrauda. El calçot és el conjunt dels brots de la ceba blanca. Quan aquests brots creixen es van calçant, és a dir, es van tapant els costats de terra per blanquejar la part comestible, que es troba a la base. La part més tendra i saborosa és la que queda enterrada.
Sobre l’origen del calçot hi ha infinites versions, però la més reconeguda és la d’en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a final del segle XIX. Va cremar dues cebes al foc, les va pelar i va descobrir un nou sabor al seu interior, molt dolç i poc fibrós.
El calçot és un aliment amb moltes propietats terapèutiques. Conté una gran quantitat de ferro, calci, fòsfor i magnesi, així com vitamines B, C i E. Això el converteix en un bon producte per a regular l'organisme, a més de ser el plat típic per excel·lència de la gastronomia catalana.
Recepta de Timbal de calçots amb formatge de cabra
INGREDIENTS (1 persona)
12 calçots
1 rodanxa de formatge de cabra (80-100 g)
Mig tomàquet madur
Sal
Pebre
Salsa romesco
Ruca
Gotes de mel
1. Agafeu els calçots i netegeu-los un per un. Seguidament, brasegeu-los o, en cas de no tenir brasa, cuineu-los al forn.
2. Un cop estan rostits, s’han de pelar i després tallar, traient les parts verdes fins que es quedin el més blanc possible.
3. Munteu-los en un timbal i amaniu-los amb sal i pebre per evitar que es quedin secs.
4. Col·loqueu-hi el formatge de cabra a sobre i afegiu-hi unes gotes de mel.
5. Fiqueu el formatge al forn per gratinar-lo fins que quedi daurat (5 o 10 minuts).
6. Talleu el tomàquet a rodanxes, fiqueu-lo a la base del plat i afegiu-hi salsa romesco.
7. Agafeu el timbal amb una espàtula i poseu-lo a sobre. Decoreu el plat amb ruca prèviament amanida.
A punt per servir. Bon profit!