FARMÀCIA

Xarlatans que fan mal a la salut

Els xarlatans actuals surten a les xarxes socials

Xarlatans que fan mal a la salut

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La paraula xarlatà prové del francès charlatan. Aquest mot era usat per referir-se a un tipus de venedor de medicines que anunciava la seva presència mitjançant un petit espectacle en directe. Tothom recorda les escenes dels westerns americans, on un senyor venia, cridant, els beneficis de les seves medicines amb un carro. Aquells remeis eren una estafa.

Els xarlatans actuals surten a la televisió, a YouTube i a les xarxes socials. Un dels més coneguts és en Txumari Alfaro. Tothom el coneix per perpetrar la Botica de la abuela, on es bevia la seva orina o feia ènemes amb cafè, d’això ja fa 10 anys. Per a qui no ho sàpiga, un ènema és el procediment d’introduir líquids al recte i al còlon a través de l’anus.

Els xarlatans més moderns s’han apuntat al carro de la biodescodificació, un sofisticat nom que amaga una teràpia sense evidència científica que afirma que qualsevol malaltia es culpa d’un conflicte viscut anteriorment. Fins i tot, diuen que un drama que hagi patit un avi o besavi, pot ser la causa d’un càncer. Tot molt surrealista. La biodescodificació és la versió renovada de la “Nova medicina germànica”, un corrent creat pel Dr. Hamer, un senyor que va perdre el fill de forma dramàtica quan va rebre un tret, i culpa aquest fet els dos càncers que li van aparèixer a ell i a la seva dona. Per cert, aquest doctor ha acabat a la presó. Aquestes pseudoteràpies s’escuden en l’efecte placebo, intentant curar els símptomes modulats pel cervell, però en realitat no tracta les causes. L’exemple més clar és quan els pares hem renyat un moble, dient que ha fet mal al peu de la nostra filla, i així a ella no li faci tan mal. Com és evident, no es pot pretendre tractar un càncer dient-nos que es curarà sol.

S’ha de ser crític abans de compartir segons quines notícies de remeis naturals a les xarxes socials. També algunes xerrades de salut a YouTube, que són la porta d’entrada de captar gent en una estafa. Li demanen que pagui per anar a una xerrada i així fan un negoci. Però aquesta estafa no us recorda els venedors dels westerns americans?

CAL SABER

Productes enganyosos

Fa uns anys van aparèixer productes com Herbalife o 4Life, on persones sense coneixements sanitaris podien vendre complements alimentaris o batuts que ajudaven a aprimar-se o a curar-se de malalties, a través d’una mena de factors de transferència o una combinació de productes naturals. A poc a poc, s’ha anat descobrint que es tractava d’una estafa piramidal.

tracking