Espatlla de corder al forn
El xef del restaurant Borda Raubert, Rui Teixeira, explica com cuinar espatlla de corder al forn
El corder és una de les carns que els humans consumeixen des de fa més temps perquè és un dels primers animals que va ser domesticat i és, a més, un producte associat la majoria de vegades a àpats de celebració, especialment per Nadal. Gairebé totes les parts de l’animal es converteixen en algun tipus de recepta però les mes preuades i també les més cares són les costelles i l’espatlla. El corder té un gust intens, amb característiques especials pròpies de cada zona, més ara que es cuida amb alimentació natural de pastures i conreus ecològics que el fan més valorat.
És una carn rica en greix saturat i té grans propietats nutricionals com l’aportació de proteïna, ferro i vitamina B12 i s’ha de consumir amb moderació. El mètode habitual de preparació de l’espatlla és al forn amb un estil clàssic i senzill, fet a poc a poc, que permet elaborar un plat tendre i sucós, encara més exquisit si s’acompanya amb una bona guarnició.
LA RECEPTA
Ingredients
2 espatlles de corder
4 fulles de llorer
1 cabeça d’alls
1 ramet de farigola
1 ramet de romani
1 ceba
1 pebrot vermell
1 pebrot verd
2 carrotes
100 cl d’oli d’oliva
Sal i pebre
1 cervesa
50 cl de vinagre
Elaboració
Preneu les espatlles senceres i els feu uns talls per tal de posar-hi els alls i el llorer a l’interior.
Les salpebreu i les ruixeu amb l’oli d’oliva i poseu-hi les herbes aromàtiques.
Poseu-les en un recipient per anar al forn, escalfeu el forn i el deixeu a baixa temperatura, a 100 graus durant dues hores. Abans de finalitzat la cocció hi poseu unes gotes de vinagre i la cervesa. Mentre es cou, talleu les verdures a trossos gruixuts i les salteu a la paella, i seguidament les afegiu a les espatlles. Un cop les verdures estiguin al forn amb les espatlles apugeu la temperatura a 175 graus durant uns 30 minuts fins que estiguin torrades. Ja es poden servir.