Pastís de mató
La propietaria de la Cantina dels Racons, Dina Vieira, explica com cuinar pastís de mató
El mató és el formatge fresc tradicional de la comarca de l’Alt Urgell. Té menys greix que altres formatges i l’elaboració es remunta a l’època medieval, quan es feia amb llet de cabra i d’ovella, tot i que ara el més habitual és preparar-lo amb llet de vaca. La fabricació és artesanal, fent bullir la llet i coagulant-la amb un element vegetal, quall d’animal o suc de llimona per després filtrar-lo amb un drap o recipients de canya o de vímet, també es pot fer industrialment. El resultat és una massa pastosa i dolça per a la concentració de la lactosa de la llet de textura suau.
La presentació més coneguda és com a postres senzillament posant un tros de mató amb mel però també es pot fer servir com a ingredient principal per elaborar un pastís. De les propietats nutricionals en destaca el contingut en proteïnes (quatre vegades més que la llet), l’aportació en calci, vitamina B1, B2 i àcid fòlic i està indicat per a reduir pes i controlar el consum de greixos i es pot consumir en qualsevol moment perquè és un aliment de fàcil digestió.
LA RECEPTA
Ingredients (per a 8 persones)
8 ous sencers
200 grams de sucre
500 grams de mató
500 cc de llet sencera
300cc de nata
85 grams de farina
Elaboració
Bateu els ous i el sucre. Afegiu-hi la llet i la nata, després el formatge i per últim la farina (barregeu molt bé). Coure al forn (a 180°) durant 45 minuts fins que estigui quallat. Deixeu-lo refrigerar tota la nit a la nevera.