Els disruptors endocrins
Els disruptors endocrins, tot i el seu nom enrevessat, estan molt més presents en la nostra vida quotidiana del que ens imaginem
Què són els disruptors endocrins? Segur que molts de vosaltres, els darrers anys heu sentit a parlar dels disruptors endocrins, tot i el seu nom enrevessat, estan molt més presents en la nostra vida quotidiana del que ens imaginem.
El seu inconvenient és que aquestes substàncies químiques produïdes habitualment per l’home i presents en el medi ambient, quan penetren al nostre cos a través de l’aire, de l’aigua, els aliments, la pell..., tenen una estructura molecular molt semblant a la de les nostres hormones naturals, poden imitar-les i bloquejar-ne la seva acció de forma inequívoca, alterant així el nostre equilibri hormonal i un gran nombre de processos biològics vitals. Per això també s’anomenen les falses hormones.
Malauradament, tot i que avui dia la contaminació 0 no és possible, sí que és important que prenguem tot de mesures de precaució per minimitzar al màxim la nostra exposició a alguns d’aquest compostos.
Per reduir la seva presència a la cuina és recomanable seguir una sèrie de passos:
1. Guardar els aliments i begudes en recipients de vidre, tant per a l’emmagatzematge al rebost com a la nevera.
2. En l’ús del microones, també utilitzar envasos de vidre.
3. En cas de comprar envasos de plàstic, triar-los “lliures de bisfenol A (BPA)” i evitar especialment els marcats a la base amb el símbol d’un triangle amb els num 3,6,7.
4. Evitar embolicar els aliments (sobretot calents) amb paper film i reduir els enllaunats.
5. No reutilitzar les botelles de plàstic ni sotmetre-les al calor.
6. Rentar molt bé les fruites i verdures, i sempre que sigui possible de procedència ecològica.
7. Rentar-se les mans amb freqüència, ja que a la vida diària estem molt exposats a multitud de disruptors endocrins. Per exemple, el tiquets de compra del supermercat contenen bisfenol A que pot ser absorbit per la pell o passar als aliments que després manipulem.
CAL SABER
1. Els retardants de la flama
Aquest components fan que la roba, un sofà o una catifa sigui més difícil de cremar-se.
2. Els químics perfluorats
Aquests compostos artificials eviten que el menjar s’enganxi a la paella a “les paelles de tefló”.
3. Els parabens als cosmètics
Uns conservants que allarguen la vida dels cosmètics i impedeixen que els bacteris creixin.
4. El bisfenol a dels plàstics
Es poden trobar als materials que s’utilitzen per elaborar envasos d’aliments o el paper film.
5. Els pesticides i els herbicides
Presents als productes utilitzats habitualment per a l’agricultura convencional i domèstica.