En principi el combinat es va anomenar Blanc Cassis i va néixer a Dijon, gràcies al bon fer d’un cambrer que es deia Faivre, que va combinar hàbilment dos productes locals: el vi blanc sec i el cassis. L’aperitiu va agradar tant que l’ajuntament va començar a servir-lo en les seves recepcions, adoptant el nom de Kir el 1951 en honor de l’il·lustre canonge Fèlix Kir, consumidor habitual d’aquesta beguda i alcalde de la ciutat. Poc temps després el vi va ser substituït per xampany, així que va rebre la categoria de reial: Royale.
El 1638 neix el que seria home clau en el futur del xampany: Pierre Pérignon, abat de Hautvillers des del 1688 fins a la seva mort, el 1715. Tot i que la llegenda atribueix a Pérignon el descobriment del mètode champenoise, és possible que ell millorés una tècnica que s’estava aplicant ja anteriorment. Es diu que era cec i que en provar el raïm sabia de quina vinya procedia i va instaurar normes que van revolucionar la forma de veremar i elaborar el xampany. També s’explica que Pérignon va barrejar, per atzar, vins joves en fermentació amb altres de madurs ja criats i mesos després, en obrir-los, va sortir de cop el tap pel gas acumulat, situació que el va fer pensar que el vi s’havia espatllat, tot i que instintivament el va provar. La seva sorpresa va ser majúscula en paladejar aquella exquisitda beguda de vi amb bombolles. Naixia el xampany! Parlar de xampany és parlar de glamur, de luxe i sensualitat.
LA RECEPTA
Ingredients
40 ml de cava
10 ml de licor de cassis
Elaboració
1. La crema de cassis s’aboca en una copa de cava amb forma de flauta.
2. Seguidament s’hi aboca el xampany.
3. El còctel s’ha de servir molt fred.
A Glops Palau pots trobar diferent variants d’aquest còctel: el Kir Royal de Maduixes, amb maduixes, un toc de crema de cassis i sucre i xampany fred, el Kir Navarro, a base de patxaran, i el Kir Breton, amb casis i sidra.