El primer calçat fet a base de xiclets
Cada xiclet triga entre 20 i 25 anys a biodegradar-se
Caminar pel carrer i trepitjar un xiclet és una situació amb la qual s’ha trobat qualsevol persona en algun moment de la seva vida. I és que els xiclets són inclús pitjors que les burilles, ja que resulta deu cops més difícil i més car d’eliminar. Les grans ciutats ja s’han posat les piles per posar fi a aquesta problemàtica. Amsterdam n’és un exemple. Jolande Penninks és una ciutadana que ha creat Gumbudy, una organització que ha començat a instal·lar taulers en diferents punts d’Amsterdam, Rotterdam i altres ciutats holandeses amb la representació d’un mapa del món perquè la gent enganxi el xiclet en ell. L’objectiu és netejar els carrers i per això s’han col·locat en llocs concorreguts com centres comercials o estacions de trens i autobusos.
El projecte va fer un pas més quan els municipis de l’àrea metropolitana d’Amsterdam, van llançar Gumshoe, el primer calçat del món fet a base de xiclets recollits dels carrers de la ciutat per Gumbudy. Les sabates porten un mapa d’Amsterdam a la sola. Amb aquesta iniciativa, no només combaten el problema ambiental de les escombraries de goma, sinó que milloren la neteja dels carrers alhora que augmenten el seu atractiu.
Cada any, al voltant d’1,5 milions de kg de xiclet acaben als carrers d’Holanda. Netejar-ho costa milions d’euros i un sol xiclet triga entre 20 i 25 anys a biodegradar-se.