Farmàcia
Per què no es poden tornar els medicaments
La majoria no han de ser exposats a altes temperatures
Ens passa massa sovint a les farmàcies, que un pacient adquireix un medicament, gairebé sempre sense recepta, i que acudeix a tornar-lo perquè ha constatat que en té prou a casa o, senzillament, perquè s’ha equivocat en adquirir-lo. En la majoria de casos el pacient no comprèn la raó per la qual no li tornen els diners si el fàrmac està precintat.
Les garanties d’altres productes que habitualment comprem no són les mateixes que quan comprem un medicament. De fet, per llei es prohibeix la devolució de qualsevol medicament encara que estigui tancat. La raó és fàcil, es vol garantir la seguretat, estabilitat i eficàcia del medicament. Una de les tasques més importants dels farmacèutics és la de garantir que els fàrmacs es troben en les millors condicions de conservació, per tal que el medicament sigui segur i eficaç.
Penseu que quan surt de la farmàcia no sabem si s’ha guardat en les millors condicions. Sobretot els medicaments més sensibles, com les vacunes injectades, les insulines o els antibiòtics. No crec que a ningú li agradi comprar un medicament que hagi estat al sol o que hagi patit per canvis sobtats de fred i calor. Si us fixeu, al prospecte tots els medicaments tenen un apartat de conservació, gairebé la majoria no han de ser exposats a temperatures superiors als 25 graus, ni han d’estar en llocs amb molta humitat. És a dir, que res de deixar-los al bany o la cuina. Millor que estiguin en una capsa o a la farmaciola, sempre fora de l’abast dels nens. També és millor conservar-los en els seus blísters, amb la seva caixa i els seu prospecte.
Una vegada caduquen els medicaments s’han de llençar als punts de recollida dels centres de salut, sí, centre de salut, no a les farmàcies. Cal dir que quan aquests punts, fa molts anys, eren a les farmàcies, ens hi trobàvem milers de coses. Com productes que no s’han comprat i no s’han usat mai, productes caducats des de fa 6 o 10 anys, o simplement coses que no haurien d’haver arribat mai a un contenidor per desar medicaments. Per cert, una vegada passen la data de caducitat, és a dir, fins a final del mes que marca, els medicaments poden perdre gran percentatge d’eficàcia i alguns poden provocar problemes greus de salut.
Hi ha molts medicaments que s’han de guardar en nevera. Com anells anticonceptius, vacunes injectables o insulines. Moltes d’aquestes insulines s’han de conservar en fred fins que s’obren, llavors a algunes no els cal conservar-les en fred.
Si us plau, no us enfadeu amb nosaltres quan us diem que no podem acceptar el canvi. Ho fem complint la normativa i així poder fer la nostra feina, que és assegurar la vostra salut, la seguretat i l’eficàcia del medicament.