Tema de la setmana - 7 DIES
Tinder: Relacions basades en la imatge
L’aplicació permet buscar gent en un cercle concret
Desplaçar la foto amb el dit cap a la dreta si t’agrada o cap a l’esquerra si no. Així de simple és el funcionament de Tinder, una de les aplicacions més utilitzades avui en dia per lligar. Registrar-se és fàcil, només demana un nom, data de naixement i un correu i telèfon de contacte. No verifica si es tracta d’unes dades reals o no. És gratuïta i molt intuïtiva. Quan dues persones s’han donat l’aprovat es produeix el match, és llavors quan poden xatejar.
La Laia (nom en clau per preservar la seva identitat) té 23 anys i utilitza Tinder per “conèixer gent nova i passar una bona estona”, ha sortit fa poc d’una relació i no busca “res estable”. Té el compte configurat per trobar nois d’entre 23 i 26 anys i de moment ha quedat amb quatre. En la seva opinió és fals que “només utilitzi aquesta aplicació gent que no lliga a les discoteques, t’hi pots trobar tota mena de gent”. L’Edgar, un resident de 28 anys, fa cinc anys que utilitza Tinder quan té ganes de conèixer gent nova. També té Happen, una aplicació que t’indica gent amb la qual coincideixes en un lloc, i també la utilitza. “Sobretot a l’hivern, que ve més gent, hi pots trobar força persones”, indica. No opina el mateix el Joan, de 24 anys i que actualment estudia un màster a Barcelona, qui només utilitza l’aplicació quan està a la capital catalana perquè a “Andorra és un drama, no em funciona perquè hi ha poca gent i si fico una ràtio geogràfica més amplia em surt gent de Tolosa i Girona i és difícil quedar”.
“És normal que s’utilitzin aquestes aplicacions perquè vivim enganxats al mòbil”, indica Ana Trillo, psicòloga i terapeuta de família i de parella. Alguns dels seus pacients utilitzen Tinder o altres aplicacions com Grindr, la seva versió per a persones homosexuals. Després d’analitzar el funcionament de l’aplicació, la psicòloga opina que és “un mercat de carn”. “La gent a Tinder va al que va, no l’aconsello per buscar parella perquè es valora la imatge i no la simpatia, per exemple.” Si bé és cert que Tinder permet saltar-se el cafè o el cine i anar directament al llit, alguns usuaris sí que la utilitzen per buscar parella o l’acaben trobant sense haver-s’ho plantejat. “Una amiga meva ja fa dos anys que està amb un noi que va conèixer a Tinder”, explica la Laia. L’Edgar també creu que pot servir per buscar parella, “és com si coneixes algú en una discoteca, la cosa pot anar a més o no veure’t mai més”, diu. El Joan diu que la utilitza majoritàriament per lligar, però també quan viatja per “conèixer gent que fa la mateixa ruta que jo o per fer una cervesa amb gent local”.
Tinder permet trencar la barrera de demanar-li quedar a una altra. La terapeuta de parella, però, no recomana utilitzar aquestes aplicacions a persones tímides. “Has de tenir un mínim de confiança en tu mateix perquè després del match ve un xat i has de saber respondre”, afirma. “Si una persona utilitza Tinder i no aconsegueix un m’agrada d’altres persones, o la parella que busca, pot baixar-li l’autoestima.” La psicòloga també destaca la dependència que pot causar “estar pendent del mòbil per si hi ha una resposta”. Això també passa sovint amb WhatsApp, però pot crear més “impaciència” pel fet de no conèixer la persona i anhelar la cita. La majoria de gent que busca parella utilitza altres portals com Meetic o Adopta un tio, que relaciona els perfils segons afinitats i gustos en comú.
Adolescents i xarxes socials
Aplicacions com Tinder són aptes només per a majors d’edat, però és fàcil crear un compte fals. La psicòloga Ana Trillo indica que la majoria de nens i adolescents, a partir de vuit anys, tenen un mòbil i utilitzen xarxes socials basades en la imatge com Instagram, que també utilitzen per lligar.
El fenomen 'Catfish'
Es coneix com a catfish quan algú creu que està parlant amb una persona i després descobreix que la identitat és falsa o ha mentit en algun aspecte de la seva vida. “Acostuma a passar, jo moltes vegades he vist diferents perfils amb la mateixa fotografia. Tinder et dona l’opció de denunciar els perfils falsos”, explica la Laia. Una amiga seva va quedar amb un noi que era de color segons la seva foto de perfil i després va resultar ser caucàsic. “Em funciona millor ficar aquesta foto per aconseguir cites”, va afirmar. A pesar d’aquestes experiències, continuen utilitzant Tinder. “Sempre quedo a llocs públics i si no m’interessa la persona me’n vaig”, diu.