Tema de la setmana - 7 DIES

El cos contra les cordes

Tenir consciència de la postura del pròpi cos

El cos contra les cordes

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

De pràctiques esportives n’hi ha de tots els colors: a l’aire lliure, en un gimnàs, utilitzant màquines o d’altres que només necessiten unes cintes. “La meva germana va provar el TRX i li va agradar tant que em va aconsellar que ho intentés”, explica la Cristina, una jove de 28 anys que es prepara per fer la classe. Ja fa un temps que el TRX o exercicis de resistència total està més estès i es realitza a diversos gimnasos del Principat. En què consisteix aquesta pràctica? Rupert Fornell, director del gimnàs de Caldea, explica que “ és una activitat en suspensió que permet treballar amb el cos a través d’uns ancoratges, i tot el que sigui treballar amb el pròpi cos és molt positiu perquè deixes de fer-ho amb peses i anelles, que poden resultar més lesives”. Aquesta activitat permet exercitar tota la musculatura aprofitant el pes del cos, que recau sobre la zona corporal desitjada mitjançant unes cintes collades a una barra al sostre, on es recolzen mans o peus com a punt d’ancoratge, i la resta del cos està apuntalat a terra. “Fa 20 anys no hi havia manuelles ni màquines de gimnàs, el que es feia era treballar únicament amb el propi cos”, explica. En Rupert recomana a tothom practicar aquests exercicis perquè “guanyaràs força, perdràs pes i a sobre et divertiràs”. El TRX és una eina dins del gran ventall de possibilitats que existeixen “per tonificar, perdre pes o recuperar-se d’una lesió. Va començar a instaurar-se fa uns deu anys i és el predecessor, dins la tendència del gimnàs, de tota aquesta afició que hi ha actualment d’entrenament funcional com el crossfit”, afegeix.

Marian Castelao, entrenadora del gimnàs Duplex Sport Club d’Andorra la Vella, explica el curiós origen d’aquesta eina, que resulta que “va ser un invent de l’exèrcit americà, el Navy SEAL, i va sorgir fruit d’una necessitat, ja que no tenien l’espai ni l’equipament necessari per poder realitzar exercici als vaixells o submarins. Per aquest motiu van idear un sistema amb les cintes dels paracaigudes i una sèrie d’exercicis on només utilitzaven el pes corporal per realitzar moviments funcionals”.

RISCOS I BENEFICIS

Com cada activitat física, el TRX té els seus beneficis i riscos, que cal tenir en compte. “Té beneficis de treball de força, de forma més intensa a la part del core (la part abdominal-lumbar), i és també un guany d’equilibri i estabilitat, no només de les cames, sinó també dels braços, espatlles, etcètera”, explica el Rupert. L’Emília, practicant de 46 anys d’aquests exercicis, comenta que té “més força i resistència gràcies al TRX, així que cada vegada em costa menys realitzar-lo a classe”, i per la seva banda, la Montse, de 61 anys, explica que “és una pràctica difícil perquè estic oxidada, però m’agrada molt perquè ho treballo tot i suo molt”.

Sobre els possibles riscos que poden comportar aquests exercicis sense supervisió d’un expert, la Marian assegura que, com tota activitat física, “és més aconsellable si es fa amb supervisió a fi de garantir la bona col·locació i la seguretat de l’usuari per tal d’evitar el risc de lesions”. En Rupert afegeix que “quan entra la part de propiocepció (el sentit que indica a l’organisme la posició de les diverses parts del propi cos) cal assegurar-se d’executar correctament el moviment; així que és millor tenir l’assessorament d’un tècnic per evitar ensurts”. Per aquest motiu, és molt comú realitzar aquest tipus d’exercicis davant d’un mirall perquè els usuaris siguin conscients de la postura del seu cos per poder corregir-la ràpidament.

El TRX el pot practicar tot­hom, des dels més joves fins als més grans, perquè són moviments personalitzats en què el límit ve donat pel pes del cos de cada usuari. “Si bé a les classes col·lectives el més comú és tenir persones més joves o de mitjana edat, venen usuaris d’edats molt diverses, només cal adaptar els exercicis a la condició física de l’alumne”, explica la Marian, que afegeix que “la gent demana classes de TRX perquè n’ha sentit a parlar i quan el proven els encanta”. La Cristina, de fet, l’utilitza com a eina de rehabilitació: “Vinc d’un esquinç al peu i noto que el múscul està més fort des que practico el TRX.” “Aquesta activitat es diferencia de la resta perquè et permet treballar amb el cos i això agrada molt a la gent perquè aconsegueix una evolució i uns resultats molt ràpids i directes”, conclou en Rupert.

Cal saber El TRX té molts beneficis Millora la flexibilitat, l’equilibri i l’estabilitat de la part central del cos. Permet guanyar força a tots els músculs, perdre pes i divertir-se a les classes. Riscos que cal tenir en compte S’aconsella la supervisió d’un expert que garanteixi la bona col·locació del cos, l’execució dels moviments i la seguretat per evitar el risc de lesions.

tracking