Un bon aliment per a la flora intestinal: la fibra
La fibra es pot trobar a fruites, verdures i llegums
Sempre s’ha dit que la fibra ajuda al trànsit intestinal, però ara també sabem que determinats tipus de fibra (principalment la fermentable) també ajuden a alimentar i protegir la nostra microbiota, l’equilibri de la qual és l’arrel de la nostra salut. La trobem en aliments d’origen vegetal, majoritàriament en fruites, verdures, cereals integrals, llegum, fruits secs i llavors. En no ser digerida ni absorbida per l’intestí prim, arriba intacta al còlon, on serà parcialment o totalment fermentada, exercint així beneficis per al nostre organisme. Podem distingir dos tipus diferents de fibra:
1. La soluble i més fermentable: és la que principalment utilitzen els bacteris com a aliment, que també coneixem com fibra prebiòtica. La trobem a la civada, ordi, fruites (pomes, cítrics, raïm, prunes, plàtans…), verdures i hortalisses (espàrrecs, carxofes, ceba, porros…), llegums o llavors (xia, gra de lli...).
2. La insoluble o poc fermentable: és la més relacionada amb la prevenció de l’estrenyiment. La trobem al segó de blat, cereals i pans integrals, a la pell de les fruites i els llegums. En la majoria d’aliments, trobem els dos tipus de fibra, però en proporcions diferents, com més varietat d’aliments diferent rics en fibra incloguem a la nostra dieta, més diversitat de bacteris intestinals obtindrem.
Per què serveix?
–Alimentar i potenciar selectivament la nostra microbiota (sobretot la soluble).
–Prevenir o millorar problemes d’estrenyiment (sobretot la insoluble).
–Proporcionar una major sensació de sacietat, interessant en casos d’obesitat i pautes d’aprimament.
–Ajudar a eliminar el colesterol, reduir l’absorció de glucosa i de resistència a la insulina.
–Arrossegar substàncies nocives relacionades amb alguns tipus de càncer.
Quina quantitat?
L’OMS estableix una ingesta diària 20-30 g de fibra al dia (14 g aproximats per cada 1.000 kcal). Com podem arribar a les recomanacions? Alguns exemples són: un plat de verdura cuita i una altra de crua (amanida), 12 grams de fibra. 2 peces de fruita (amb pell, si és possible), 6 grams de fibra. Un plat de llegums (80 g), 12-15 grams de fibra. Un plat de quinoa (80 g), 6 grams de fibra. 60 g pa integral, 4 grams de fibra. 1 grapat de fruites seques (ametlles, avellanes, nous, festucs…), 2-3 grams de fibra.
Cal recordar:
–Beure entre 1-2 litres d’aigua al dia per tal de potenciar l’efecte positiu de la fibra.
–A l’inici augmentar progressivament els aliments rics en fibra, per tal d’evitar malestar digestiu i flatulències.
Sabies que..?
La pectina és una fibra soluble que trobem a les pomes, però la forma com més afavorim el treball dels bacteris és la cuita (poma al forn, en compota…).
La patata, el moniato, la iuca, l’arròs (especialment l’arròs llarg), els llegums (llenties, pèsols…), contenen el que coneixem com a midó resistent, que, tal com diu el seu nom, resisteix la digestió i passa directament al còlon. Aquest es forma quan cuinem i refredem l’aliment a la nevera 24 hores. Així que si vols que una patata no t’engreixi tant, no et faci pujar tant els nivells de glicèmia en sang i que, a més, augmenti la teva microbiota, prepara una amanida de patata avui, per menjar-te-la l’endemà!