Nova York s'acosta a l'estil urbà
L’èxit que ha aconseguit l’estètica urbana ha provocat un canvi substancial a les passarel·les de Nova York.
La moda dels Estats Units sempre ha estat lligada a les firmes de renom, com Ralph Lauren, Michael Kors o Tommy Hilfiger, entre d’altres. Tanmateix, l’èxit que ha aconseguit l’estètica urbana ha provocat un canvi substancial a les passarel·les de Nova York.
El president del Consell de Dissenyadors de Moda Americans, Tom Ford, va confirmar la tendència: el canvi de l’alta zona de la ciutat per l’esperit menys conservador. Causa d’això va ser la presentació d’una col·lecció de pantalons curts, vestits i tops que Ford va realitzar en una estació de metro. Gigi Hadid i Kaia Gerber, dues de les models més ben retribuïdes, van portar els teixits de Ford. Els conjunts, influenciats pel punk, van destacar per la fluïdesa i el setinat. A més, Ford va arriscar amb la combinació d’americanes amb bermudes a l’altura del genoll i inspirades en l’athleisure, una tendència en el món de la moda on la roba està confeccionada per a activitats esportives però s’empra en altres entorns.
D’altra banda, la Setmana de la moda d’enguany ha estat molt polititzada ja que diversos creadors van fer servir els teixits com a pancarta reivindicativa, sobretot contra les polítiques migratòries de Donald Trump. Una de les accions més destacades va ser la del dissenyador nepalès Prabal Gurung, qui va col·locar a tots els models una banda on es podia llegir: “Who gets to be an American?” (Qui aconsegueix ser americà?). El responsable de la firma Pyer Moss, denunciant de la brutalitat policial contra la comunitat afroamericana, va anar més enllà, ja que va proposar als seus clients, a través d’una samarreta, “votar o morir”.
Actualment existeixen dos bàndols als Estats Units en el món de la moda. D’una part, els que continuen amb l’orgull patriòtic, com Michael Kors, amb la presència d’estrelles de la bandera estatunidenca amb tatxes que reblaven faldilles o americanes a ratlles bicolors. D’altra, els dissenyadors que hi ha als barris on el bàsquet és el centre de la cultura local.