Els aliments de l'època nadalenca

Triar el menjar ajuda a evitar el descontrol

Els aliments de l'època nadalenca

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ja estem a mitjan desembre i en no res ens trobarem en plenes festes de Nadal. És un dels períodes de l’any on més es descuida l’alimentació, deixant de banda els bons hàbits adquirits durant l’any i reduint l’activitat esportiva, amb la (evitable) conseqüència d’increment de pes en arribar el mes de gener. Entre compres i preparatius, parem un moment a reflexionar, sobre per què passa això i quins consells podem seguir per mantenir-nos el més centrats possible dins el camí de la bona alimentació.

  • Els dies assenyalats són la nit de Nadal, Nadal, Sant Esteve, la nit de Cap d’Any, el dinar d’any nou i el dia de Reis. Si incloem el sopar d’empresa són set dies en total i depenent de la casa no tothom els celebra tots. Per tant, procurar tornar a l’alimentació habitual la resta de dies ens ajudarà a no sumar tants excessos.
  • No entrar dins el pensament “barra i bufet lliure” les dues setmanes fins a passat Reis perquè “total, per dues setmanes, em deixo anar, menjo i bec el que vull, no faig esport i ja el 7 de gener començo a cuidar-me”. Un excés de calories durant dues setmanes senceres pot significar perfectament de tres a cinc quilos de greix corporal extra, i perdre’ls és més difícil que guanyar-los.
  • Vigilar amb el consum de dolços nadalencs, sobretot si els incorporem cada dia a la nostra alimentació. Torrons, polvorons, galetes... són aliments altament calòrics, rics en greixos i sucres. Controlem les porcions i si no els comprem amb molta antelació, evitarem les temptacions.
  • Davant els aperitius i àpats de pica-pica, seleccionar el que menjarem i posar-ho dins el nostre plat individual ens ajudarà a ser conscients de la quantitat que mengem i a evitar el descontrol.
  • Les calories begudes també compten, especialment si venen de l’alcohol. El vi, el cava, els destil·lats i combinats, hi són sempre presents, en festes. És cert que són dies de celebració, però no sempre cal lligar-ho al consum d’alcohol. L’aigua serà la millor opció.
  • No oblidar l’activitat física: no deixar de banda l’exercici si ja som actius, mantenir dins el possible el ritme habitual. I si no tenim l’esport integrat als nostres hàbits, les festes de Nadal poden ser un bon moment per començar a incorporar-lo, contribuirà a la despesa energètica diària i començarem l’any amb energia!
  • • No oblidem les fruites i les verdures: una amanida festiva, unes verdures d’acompanyament, fruita al centre de la taula... aporten sacietat, fibra, vitamines, minerals i molt poques calories.
  • Poseu en pràctica aquests consells i gaudiu de les festes de Nadal sense remordiments!
tracking