Evitar la muntanya russa de la glucosa! Grans pujades de sucre provocades per la ingesta d’aliments refinats i rics en sucre que el cos, alarmat, s’encarrega de guardar a marxes forçades dins de les cèl·lules, i que provoca hipoglucèmia que, de nou, dispara la necessitat de més sucre. I així una vegada i una altra, una autèntica muntanya russa. Quan això passa cada dia és bastant fàcil que el nen no es concentri a classe, que es trobi nerviós, agitat, tremolós i que interrompi; moments àlgids que alternarà amb altres moments de davallada i esgotament.
Però el consum de sucre no és l’únic responsable! L’alt consum d’aliments processats o additius també té una actitud en el nostre comportament, i la falta d’una bona nutrició, també! Recordeu que menjar no és el mateix que nodrir-se!
NUTRIENTS AMB ESPECIAL INTERÈS
–Enriquir la dieta en àcids grassos omega 3 i omega 6, que són molt beneficiosos per al cervell i s’han de prendre externament, ja que el cos no els fabrica. Aquests components es troben en aliments com el peix blau (fresc, congelat o de llauna, olis vegetals, fruits secs... donar fruits secs entre hores, donar un entrepà de pa d’espelta amb sardines de llauna o paté de tonyina i consumir un mínim de quatre cops de peix per setmana!).
–Introduir aliments rics en triptòfan, que és un aminoàcid precursor de la serotonina, la substancia química de la son. El trobem en fruita seca, fruits secs, vegetals de fulla verda i de color taronja, plàtan, làctics, ous, pollastre.
–Prendre aliments rics en zinc i vitamina B6, necessaris per sintetitzar la serotonina al costat del triptòfan. Es troben a la carn, el peix, els ous, els làctics, els fruits secs, els llegums.
–Evitar l’ús freqüent d’estimulants com a begudes amb cafeïna i teïna, la xocolata, etc. I hidratar-se correctament. La millor beguda és l’aigua! Evitar prendre altres begudes durant els àpats.
–El magnesi, un mineral que ajuda el sistema nerviós, el podem trobar en els vegetals, els fruits secs, els llegums, els cereals no refinats.
ALIMENTS A EVITAR: Els tòxics ambientals, les intoleràncies alimentàries o l’alteració de la microbiota intestinal (a causa d’una alimentació antinatural i de l’abús i mal ús d’antibiòtics i altres fàrmacs) són factors determinants per al sistema nerviós.
–SUCRE BLANC (disminuir caramels, brioixeria industrial, sucs o begudes ensucrades, begudes estimulants...)
–PROCESSATS i ADDITIUS (s’ha descobert que tot i que els colorants no causen TDAH, un petit percentatge de nens amb TDAH semblen ser sensibles als efectes dels tints alimentaris i altres additius sigui perquè els afecta cerebralment o pel que fa a la seva microbiota. També recentment s’ha vist que un gen implicat en el TDAH podria estar relacionat amb el consum de substàncies additives, variacions en el gen LPHN3, un factor genètic relacionat amb el trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH) en nens i adults, s’associa per primer cop amb un major risc de consumir tabac, alcohol, cànnabis i altres substàncies addictives.
Diestista-nutricionista
Núm. col·legiada 0706