Nutrició infantil (II)
Perquè un aliment li agradi al paladar és necessari provar-lo entre 15 i 20 cops, segons els experts
Els experts ens diuen que hauríem de provar un aliment entre 15-20 cops per dir que no ens agrada, i aquest missatge va per a tothom, petits i grans. És per aquest motiu que és important que ens impliquem en la cuina: en la preparació i presentació dels aliments. Que no ens faci por experimentar. Que aprofitem els aliments de temporada i provem receptes noves amb fruites i verdures. De vegades els adults ens pregunten si els nens poden menjar amb espècies, la resposta és que sí: orenga, canyella, cúrcuma, comí, etc. aportaran un gust diferent als nostres plats, i a més contribuiran a no posar-li tanta sal d’addició. Per tant un dels punts que crec que és imprescindible és que valorem quins aliments tenim a casa, aquells que tenim a l’abast i que consumirem amb facilitat. Seria ideal que si algun dia jo vaig a casa vostra, als armaris no hi trobés brioixeria industrial, ni sucs de bric, ni begudes ensucrades, ni patates xips, els ja hipersupercondemnats aliments ultraprocessats que no són bons ni per als adults, però tampoc ho són per als infants. No em malinterpreteu, no vol dir que no els puguem consumir mai, però sí que només comprar-los per a aquella situació que ho requereixi: un aniversari, un aperitiu de diumenge o una celebració. A casa vostra hi hauria de trobar majoritàriament fruita i verdura de temporada, fruits secs, llavors, llegums, oli d’oliva verge extra i, si no sou vegans, carn, pollastre, peix, ous, làctics (com el iogurt, la llet o el formatge). No m’agrada posar-me en to dramàtic, però aquesta situació s’ho val, perquè abans aquestes patologies afectaven l’edat adulta, però en la societat actual també afecten els infants i als adolescents. Però en aquest punt vull fer una reflexió. Ens ajuda el nostre entorn a tenir hàbits saludables? De vegades hi ha pares que ho estan fent molt bé, i els dona la sensació que van a contracorrent. Ja que molts cops als supermercats, a les festes d’aniversari, als establiments de menjar fast food, el típic menú infantil no els ajuda gaire. Per això cal que entre tots apliquem el sentit comú, i siguem conscients de la importància que representa que els infants adquireixin uns bons hàbits alimentaris, que tinguin una dieta diversificada, que s’hidratin correctament amb aigua i que practiquin exercici físic. I que el sistema sanitari i la indústria alimentària amb la qual convivim ens recolzi en tots aquests aspectes. I per finalitzar cal insistir en la importància de no parlar d’aliments que engreixin o que aprimin. Aliments que són un premi o són un càstig. Cal que entenguem que els aliments són vehicles de nutrients, i que ens alimentem correctament per tenir una bona salut. Cal fomentar una bona actitud amb el menjar.
SALUT
EVITAR MALALTIES ASSOCIADES Cada cop són més prevalents el sobrepès i l’obesitat, i malalties associades com la diabetis, la hipertensió, la hipercolesterolèmia, entre d’altres. Els estudis científics revelen que, si canviem els nostres hàbits a una alimentació més saludable i fem més exercici físic, podrem evitar la majoria d’aquestes patologies.