Tenim la necessitat de prendre suplements?

Sovint es paga per una dosi que el cos no pot absorbir

Tenim la necessitat de prendre suplements?

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els suplements alimentaris són productes que poden contenir vitamines, herbes o plantes, aminoàcids, minerals, metabòlits, constituents, extractes o una combinació d’aquests. N’existeixen una gran varietat, alguns tenen un sol ingredient, en canvi d’altres poden ser combinacions. Però, realment són necessaris?

Els suplements ens proporcionen substàncies que el nostre cos pot arribar a necessitar en una situació fisiològica específica, com ara un embaràs, o en una etapa específica, com en el cas d’un esportista en competició, o una etapa de la vida en què patim més mala absorció, com ara a la tercera edat.

Tot i així, sempre s’han de prendre sota el consell d’un professional que hi entengui i sobretot que conegui les nostres necessitats, la nostra alimentació i els nostres hàbits per fer una valoració real de tenir la necessitat de prendre aquests suplements.

En el pitjor dels casos poden passar quatre coses:

1. Ens els prenem i no els necessitem.

2. Ens prenem els que no necessitem.

3. No en prenem i en necessitaríem.

4. En prenem i ens fan més mal que bé.

En alguns casos, tot i que poden semblar innocus perquè també els trobem lliurement al supermercat, alguns poden resultar tòxics per al nostre fetge (com ara prendre un suplement en ferro, quan no patim anèmia) o poden interferir en la medicació com ara els anticoagulants.

També pot ser que estiguem pagant preus desorbitats per suplements que ens costarien 20 vegades menys en el seu àmbit natural, com ara prendre dues taronges a diari per la vitamina C o prendre un suplement. A més, sovint paguem per una dosi que el cos tampoc pot absorbir a diari. Per continuar amb la vitamina C, màxim al dia podem absorbir 300-400 mg en ser una vitamina hidrosoluble, per tant quan ens en prenem 1.000 mg en tirem 650 mg a través de l’orina.

Per no parlar de la influència de la matriu alimentària que entén l’aliment com un tot i emfatitza sobre la importància de trobar aquests minerals i aquestes vitamines en el propi aliment per a la seva millor biodisponibilitat, com ara vindria a ser, per exemple, el calci, que en una llet de vaca on tenim naturalment lactosa i vitamina D augmentem la seva absorció d’un 30%.

Reccomanacions

–Prendre tres racions de fruita al dia i dues verdures (una cuita i l’altra crua). –Seguir les de temporada, la naturalesa és molt sàvia i ens dona protecció solar amb els albercocs a l’estiu i vitamina C amb les crucíferes i les taronges a l’hivern! –Consumir tres racions de làctics (tipus semi) al dia. –Hidratar-nos (mínim 1,5 litres al dia, les calefaccions ressequen les mucoses i faciliten la contaminació de virus, bacteris...). –Dormir les hores suficients per no alterar el nostre sistema immunitari. –Seguir una rutina pel que fa als horaris. –No excedir-nos amb substàncies contraproduents per al nostre sistema nerviós (cafès, cola, cafeïna, sal...). –Practicar algun tipus d’activitat física i si és a l’aire lliure, millor, no fer-ne tampoc amb excés, ja que oxidarem el cos. –Afavorir l’exposició solar diària almenys deu minuts al dia.

tracking