MÚSICA
Una decisió històrica
Eurovisió s’ha celebrat sense pausa des del 1956
Per primera vegada en 64 anys Eurovisió no se celebrarà després que així ho hagi decidit la Unió Europea de Radiodifusió (UER) arran de la crisi global sobre la Covid-19. El festival s’havia de fer el 16 de maig a Rotterdam, als Països Baixos, però finalment queda ajornat per al 2021. La UER ha explicat que han estat buscant opcions per celebrar el certamen, però que la “incertesa” de la propagació del coronavirus per tot Europa, les restriccions imposades per diversos governs dels països que hi participen i les autoritats holandeses han fet que finalment hagin pres aquesta “difícil decisió”. Els responsables del festival creuen que la situació en tot el continent continuarà sent incerta durant els pròxims mesos i tampoc volen que el guanyador tingui menys temps per preparar tota la logística que comporta celebrar un esdeveniment d’aquesta magnitud. “Estem molt orgullosos que el Festival de la Cançó d’Eurovisió hagi unit audiències cada any, sense interrupció, durant els darrers 64 anys, i nosaltres, com els milions de fanàtics de tot el món, estem extremament tristos que no es pugui fer aquest any”, va declarar a través de les xarxes socials Jon Ola, supervisor executiu del festival. En aquest sentit, l’organització ha detallat que se seguiran mantenint converses per a la celebració de l’any vinent, que es farà a la mateixa ciutat. La UER ha volgut agrair l’esforç a les 41 delegacions que “han posat tota la il·lusió en el festival”, i anima els eurofans a “brindar amb amor en aquest difícil moment”. Alguns països ja han fet saber als artistes que compten amb ells per a l’edició següent.
La cancel·lació d’Eurovisió és una mesura històrica, ja que el festival s’ha organitzat ininterrompudament des de l’inici, l’any 1956. Ni tan sols els conflictes entre països participants com la guerra dels Balcans, els enfrontaments entre Ucraïna i Rússia o el de Palestina amb Israel havien fet que el certamen s’aturés, ja que l’objectiu de l’organització sempre ha estat demostrar que la música està per sobre de qualsevol diferència, propòsit pel qual va néixer, precisament, ja que el festival va ser per una acció per unir una Europa devastada després de la Segona Guerra Mundial.
Ni a porta tancada ni de manera telemàtica
La UER ha descartat fer Eurovisió sense públic o telemàticament, ja que “no són els valors ni la tradició de l’esdeveniment”. I és que les restriccions fan que els països participants no puguin, ni tan sols, desplaçar tota la delegació. Els fans amb tiquets per anar al festival estan pendents de saber si se’ls retornaran els diners o podran usar-los per a l’edició de l’any vinent.