Natura en temps de confinament

Si som pacients podrem observar ocells migradors

Natura en temps de confinament

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Des que ens hem de quedar a casa, el nostre contacte amb la natura és baix, però mirarem de donar algunes pautes per poder mantenir-hi el vincle des del confinament, per a grans i petits.

Tot dependrà del tipus de pis i les obertures a l’exterior que tinguem, però a Andorra estem molt a prop de la natura. Els nostres carrers solen tenir jardineria, els patis dels baixos habitualment també i les diferents parròquies han promogut l’embelliment dels balcons i els espais públics amb flors i enjardinament.

Aquests dies la fauna també nota la baixa presència als carrers i si som pacients podrem observar des de finestres i balcons com estan arribant els ocells migradors, com fan niu les orenetes o com les papallones desperten amb la primavera. Si no tenim prismàtics podem fer ús del zoom de les càmeres per observar de més a prop la natura del nostre voltant, i si tenim alguna sortida a l’exterior, pot ser un bon moment per construir caixes niu, menjadores o abeuradors que ens aproparan encara més els ocells a casa nostra.

Si tenim possibilitat d’observar fauna des de casa, el projecte #JoEmQuedoACasa d’ornitho.ad permet compartir les vostres observacions online. D’aquesta manera els ornitòlegs coneixerem quantes i quines espècies podem arribar a detectar sense moure’ns de casa, promovent l’ús de llistes completes (atenció, que hi ha premi!).

Una altra opció són els cursos digitals que aquests dies s’estan oferint des de diverses plataformes. Dos exemples, per aprendre sobre plantes podeu visitar la plataforma francesa Tela Botanica on amb #BotaChezMoi aprendreu a conèixer les plantes. L’Institut Català d’Ornitologia ofereix formació sobre ocells.

El projecte Phénoclim mesura l’adaptació de les plantes al canvi climàtic a partir de l’observació de la sortida de les flors, les fulles... de tretze espècies triades. Si les tenim al costat de casa (freixeres, beços, lilàs...), podem observar-les i participar en aquest estudi científic.

tracking